Na hlavný obsah

Fullova galéria v Ružomberku je v havarijnom stave, jeho obrazy tam nie sú v bezpečí

Diela musia premiestniť do depozitára.

Fullova galéria v Ružomberku je v havarijnom stave, jeho obrazy tam nie sú v bezpečí
Galéria Ľudovíta Fullu Ružomberok. Foto: RTVS

Štáb regionálneho magazínu Regina bol exkluzívne pri záchrane obrazov Ľudovíta Fullu. Originálne olejomaľby museli previezť z jeho domovskej galérie do bezpečia depozitárov. V ružomberskej galérii zateká, narušená je statika, steny praskajú.

Na havarijný stav budovy upozorňoval v 70. rokoch aj sám Ľudovít Fulla, ktorý tu žil a tvoril. Čakal márne, jeho galéria sa rekonštrukcie stále nedočkala. Ožili však jeho listy. Ružomberská galéria ich načítala a návštevník si ich môže vypočuť priamo v 13. komnate.

„Snažili sme sa na problém poukázať teraz, keď už je taký kritický, že ho nedokážeme pred návštevníkom zakryť. Púšťame návštevníka do zákulisia, kde sme práve pred ním odhalili tú našu bolesť,“ priblížila Zuzana Gažíková, riaditeľka Galérie Ľudovíta Fullu Ružomberok.

Gažíková spresnila, že z galérie odchádza 68 Fullových olejomalieb a všetky techniky na papieri, ktoré sú umiestnené v takzvaných „blackboxoch“.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Po obhliadke, po skríningu sa obraz zvesí zo steny a následne sa zabalí. Zdobené rámy sa musia špeciálne zabezpečiť, pretože pri prevoze by mohlo dôjsť k poškodeniu,“ uviedol Miroslav Slúka, reštaurátor Slovenskej národnej galérie.

Dodal, že celý proces je pre obraz namáhavý. Pri umiestnení treba dodržať rovnakú klímu ako v pôvodných priestoroch. Obrazy premiestnia do nového depozitára na Zvolenskom zámku.

„V tejto galérii Fulla žil, tvoril a je tu jeho duša. Sú tu tie najreprezentatívnejšie a najkrajšie Fullove diela, ako sú diela z prelomu 20. a 30. rokov – Letné ráno, Deti pri mori, Hračky, Balóny či slávna a legendárna Pieseň a práca,“ vysvetlila kurátorka SNG Katarína Bajcurová.

Gažíková dodáva, že práve táto galéria je najväčším ťahákom turistického ruchu v Ružomberku, a preto dúfa, že predstavitelia mesta, respektíve vyššieho územného celku, pomôžu vyvíjať nátlak či aspoň budú situáciu pozorne sledovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny