Na hlavný obsah

Guterres: Vojenský konflikt by bol pre Európu katastrofálny

Neexistuje žiadna alternatíva k diplomacii, tvrdí.

Guterres: Vojenský konflikt by bol pre Európu katastrofálny
Generálny tajomník OSN António Guterres počas svojho vystúpenia na 58. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Foto: TASR/AP

Ak by rusko-ukrajinská kríza prerástla do vojny, bolo by to „katastrofálne“. Uviedol to v piatok (18. 2.) generálny tajomník OSN António Guterres počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, na ktorej sa Moskva tento rok nezúčastňuje. Informovala o tom agentúra AFP.

„V súvislosti s koncentráciou ruských jednotiek v blízkosti hraníc Ukrajiny som hlboko znepokojený narastajúcim napätím a zvýšenými špekuláciami o vojenskom konflikte v Európe. Stále si myslím, že sa to nestane. Ale ak by k tomu došlo, bolo by to katastrofálne,“ povedal Guterres účastníkom konferencie.

 K diplomacii podľa jeho slov neeexistuje žiadna alternatíva. Guterres takisto vo svojom príhovore svetových politikov varoval, že hrozba pre globálnu bezpečnosť je teraz „zložitejšia a pravdepodobne vyššia“ ako počas studenej vojny, píše agentúra DPA.

Organizátor medzinárodnej konferencie v bavorskej metropole Wolfgang Ischinger označil tohtoročný ročník za „najdôležitejší“ za posledných 14 rokov organizovania tohto podujatia pod jeho vedením.

V poradí 58. Mníchovská bezpečnostná konferencia sa začala v piatok a potrvá do nedele (20. 2.). Jednou z jej hlavných tém je ukrajinská kríza a napäté vzťahy Západu a Ruska.

Medzi účastníkmi sú okrem Guterresa aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Naopak, chýbajú zástupcovia Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet