Na hlavný obsah

Hovorca Kremľa: V ideálnom prípade by mal ruský útok vyčistiť Ukrajinu od nacistov

Podľa neho nikto nehovorí o okupácii Ukrajiny.

Hovorca Kremľa: V ideálnom prípade by mal ruský útok vyčistiť Ukrajinu od nacistov
Na snímke hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Dĺžka ruskej vojenskej operácie na Ukrajine bude závisť na tom, ako sa bude vyvíjať. V ideálnom prípade by mal ruský útok „vyčistiť krajinu od nacistov“ a neutralizovať vojenský potenciál Kyjeva, vyhlásil vo štvrtok (24. 2.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters.

Kremeľský hovorca ďalej uviedol, že nikto nehovorí o okupácii Ukrajiny a je vraj podľa neho „neprijateľné“ používať tento výraz na popis kontextu ruskej vojenskej operácie.

Nariadenie cenzúrneho úradu

„Trvanie vojenskej operácie určia jej postup a výsledky,“ povedal Peskov a dodal, že o prípadnom konci vojenskej akcie rozhodne jedine prezident Vladimir Putin. Rusi podľa hovorcu Kremľa kroky jeho vlády podporujú, pretože sú v záujme budúcnosti Ruska.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor súčasne vydal vyhlásenie, podľa ktorého musia ruské médiá pri písaní o konflikte na Ukrajine kontrolovať správnosť svojich správ, pričom za jediný dôveryhodný zdroj sú pokladané oficiálne ruské vyjadrenia. Šírenie akýchkoľvek iných „falošných informácií“ povedie k obmedzeniu činnosti médií, dodal úrad.

Peskov znovu spomenul „denacifikáciu“ Ukrajiny, podobne ako Putin vo svojom rannom prejave, ktorým odštartoval inváziu. Kremeľ často označuje svojich nepriateľov všeobecne ako naciistov, hovorca sa však vyhol otázke na to, či za jedného z nich považuje tiež ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého rodinných príslušníkov zabili pri holokauste počas druhej svetovej vojny.

Na prepad burzy sa pripravili

Peskov tiež vyhlásil, že rýchly prepad ruskej burzy po začatí invázie je len dočasný a že sa naň Kremeľ vopred pripravil. Umenšoval tiež obavy z toho, že by sa Rusko mohlo dostať kvôli svojej agresii do medzinárodnej izolácie.

„Samozrejme, mohli by sme mať problémy s určitým počtom štátov. Ale s týmito štátmi sme mali problémy aj predtým,“ povedal. „Je jednoducho nemožné odrezať krajinu, ako je Rusko, železnou oponou,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet