Na hlavný obsah

Hrozba ruskej invázie na Ukrajinu zostáva veľmi vysoká, vyhlásil Biden

Diplomatické riešenie je stále možné, dodal.

Hrozba ruskej invázie na Ukrajinu zostáva veľmi vysoká, vyhlásil Biden
Prezident USA Joe Biden. Foto: TASR

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (17. 2.) povedal, že hrozba ruskej invázie na Ukrajinu je „veľmi vysoká“, avšak dvere k diplomatickému riešeniu stále „zostávajú otvorené“. Informovali o tom agentúry AFP, AP a Reuters.

„Všetko nasvedčuje tomu, že (Rusi) sú pripravení ísť na Ukrajinu,“ povedal Biden novinárom počas krátkeho brífingu pred odletom z Bieleho domu. Americký prezident dodal, že v tejto chvíli neplánuje telefonovať šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Provokácie pod falošnou vlajkou

Na otázku, aká vysoká je v súčasnosti hrozba ruskej invázie, Biden odpovedal, že je „veľmi vysoká“, a zopakoval, že Rusko neodsunulo svoje vojská od ukrajinských hraníc a Spojené štáty majú dôvod sa domnievať, že Rusko je zapojené do operácií „pod falošnou vlajkou“, ktorými chce ospravedlniť inváziu.

Šéf Bieleho domu zároveň spresnil, že ešte nečítal novú, písomnú odpoveď Ruska na americké návrhy na diplomatické východisko zo slepej uličky.

Ruská armáda obkľúčila veľkú časť ukrajinských hraníc v rámci snahy zvrátiť západne orientovanú politiku Ukrajiny vrátane vstupu do Severoatlantickej aliancie (NATO), napísala AFP.

Biden povedal, že stále existuje „diplomatická cesta“ a že minister zahraničných vecí USA Antony Blinken „spresní, o akú cestu ide“, vo štvrtkovom (17. 2.) prejave na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Šéf Pentagonu: Rusko ďalej presúva techniku i zásoby krvi

Rusko premiestňuje svoje vojská stále bližšie k ukrajinskej hranici a do pohraničia rovnako prilieta viac jeho bojových lietadiel. V Bruseli to povedal americký minister obrany Lloyd Austin. Ruská armáda podľa neho rovnako navyšuje zásoby krvi, ktorá by mohla byť podávaná vojakom zraneným pri bojových operáciách.

„Nie je to tak dávno, čo som bol ešte sám vojak. Viem z prvej ruky, že tieto veci nerobíte pre nič za nič, „povedal Austin. „A rozhodne ich nerobíte, keď sa chystáte zbaliť a odísť domov,“ dodal.

Moskva v utorok oznámila, že sťahuje vojakov s ukrajinského pohraničia späť do kasární, západné krajiny však opakovane tvrdia, že tomu nič nenasvedčuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet