Na hlavný obsah

Hroziaci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou ovplyvňuje aj ceny potravín

Pekári sú nútení predčasne vypovedať uzavreté zmluvy.

Hroziaci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou ovplyvňuje aj ceny potravín
Ilustračná snímka Foto: TASR

Zhoršovanie situácie pekárov, cukrárov a cestovinárov naberá čoraz rýchlejšie tempo. K rastu vstupov, najmä cien energií a pšenice a nákladov na pandémiu, začala prispievať aj vyhrotená situácia medzi Ruskom a Ukrajinou. Upozorňuje na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

„Pekári vzhľadom na rastúce ceny energií a pšenice, spôsobené dianím na východ od Slovenska, začali pristupovať k predčasnému vypovedaniu kontraktov. Aktuálne dohodnuté odbytové ceny totiž nepokrývajú ich výrobné náklady. Ide o veľmi vážnu situáciu,“ uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Upozornil, že rast cien vstupov prebiehal už v minulom roku, ale hroziaci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou spustil ich raketový rast. „Rusko je najväčším a Ukrajina štvrtým najväčším vývozcom pšenice na svete. Rusko pritom v tomto roku už obmedzilo export pšenice z krajiny o tretinu.“

SZPCC pripomína, že pekári možné zvýšenie cien avizovali už koncom roka 2021, „kedy sa nové zmluvy uzatvárali za podmienok stále stúpajúcich a nestabilných cien múky, elektrickej energie, plynu, obalov a pohonných hmôt, pričom opätovným zvýšením cien týchto komodít v januári 2022 sa žiaľ tento scenár naplnil.“

Pekári konštatujú, že už koncom minulého roka pristúpili pre neustále stúpajúce výrobné náklady prvýkrát v histórii Slovenska k podpisovaniu krátkodobých kontraktov.

Problémom však už začínajú byť nielen ceny, ale aj nedostatok pšenice na trhoch a aj denná operatíva zabezpečujúca plynulú výrobu a distribúciu pekárskych výrobkov z dôvodu výpadku personálu.

„Vzhľadom na to, že sa množstvo pekárov aj pre náklady spôsobené pandémiou a chaotickými opatreniami vlády aktuálne pohybuje v strate z každého vyrobeného kusa chleba či pečiva, je jediným riešením zvýšenie odbytových cien. Či a ako rýchlo sa to na pultoch prejaví, závisí od obchodníkov, ktorí dosahovali na rozdiel od pekárov, cukrárov a cestovinárov v minulom roku rekordné zisky,“  dodal Lapšanský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko