Na hlavný obsah

Izrael reagoval odvetnými útokmi na vystrelenie rakety zo Sýrie

Zaútočil na objekty protivzdušnej obrany v Sýrii.

Izrael reagoval odvetnými útokmi na vystrelenie rakety zo Sýrie
Na ilustračnej snímke rakety vystrelené z pásma Gazy smerom na Izrael.

Izraelská armáda oznámila, že v noci na stredu (9. 2.) zaútočila na ciele v Sýrii. Reagovala tak na odpálenie protilietadlovej strely zo sýrskeho územia, ktorá spustila poplašné sirény na severe Izraela, informovala agentúra AP.

Raketa vypálená zo Sýrie vybuchla vo vzduchu a nemusela byť  zneškodnená izraelským systémom protivzdušnej obrany. Nespôsobila žiadne zranenia ani škody, spustila však sirény v severoizraelskom arabskom meste Umm al-Fahm.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že v rámci odvety zaútočila na objekty protivzdušnej obrany v Sýrii vrátane radarov a raketových kompletov.

Sýrska tlačová agentúra SANA informovala, že Izrael útočil raketami typu zem-zem v oblasti neďaleko hlavného mesta Damask. Niektoré z izraelských striel boli podľa agentúry zneškodnené sýrskou protivzdušnou obranou.

Jeden vojak zahynul, piati ďalší utrpeli zranenia

V dôsledku izraelského útoku zahynul jeden vojak a ďalší piati utrpeli zranenia, pričom došlo aj k materiálnym škodám, uvádza SANA.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Predpokladá sa, že izraelská armáda podnikla už niekoľko stoviek takýchto útokov, ona sama sa však k takýmto akciám priznáva len vo veľmi ojedinelých prípadoch a zvyčajne sa k správam o nich vôbec nevyjadruje.

Izrael sa svojimi útokmi snaží zabrániť tomu, aby sa susedná Sýria stala baštou jeho úhlavného nepriateľa – Iránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet