Na hlavný obsah

Jadrové elektrárne čaká mimoriadne zdanenie, schválila to vláda

Kabinet tiež pomôže zraniteľným odoberateľom energií.

Jadrové elektrárne čaká mimoriadne zdanenie, schválila to vláda
Na snímke sprava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR

Vláda sa v stredu (9. 2.) dohodla na návrhu zákona, ktorý zdaní nadmerný zisk jadrových elektrární. Ten by mal znížiť hotovostný schodok v štátnom rozpočte o 7,74 miliardy eur. Informovali o tom ministri financií Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Vláda žiada parlament, aby návrh prijal v skrátenom legislatívnom konaní.

Za stúpajúce ceny energií môže podľa Sulíka „chybná a zničujúca“ politika zo strany Nemecka, ktoré „zatvára fungujúce atómové elektrárne a odmieta Nord Stream 2“, čo znižuje produkciu, a tak sa zvyšujú ceny.

„Keďže tento problém, z dôvodu, že ide o globálny jav znásobený mnohými negatívnymi faktormi, nie je možné riešiť konvenčnými nástrojmi, je potrebné hľadať opatrenia na elimináciu uvedených negatívnych dosahov,“ píše sa v predkladacej správe ministra hospodárstva.

Daň po návrate do normálu zanikne

Rezorty hospodárstva a financií chcú touto daňou získať dostatočné prostriedky na pokrytie zvýšených výdavkov „spojených s pokrytím aktuálnych a nevyhnutných spoločenských potrieb“.

„Keď sa trh znovu upokojí, tak ministerstvo financií nebude mať z čoho vyberať daň. Ale vtedy už nebudeme čeliť energetickej kríze,“ povedal Sulík s tým, že on sám i jeho strana sú stále proti zvyšovaniu daní, ale s touto konkrétnou „vie žiť“, dokonca si myslí, že je prospešná.

Ako jediné z jadra vyrábajú Slovenské elektrárne, ktoré vlastní talianska spoločnosť Enel, česká EPH a štát.

Vláda chce od výrobcov vyberať polovicu čiastky, ktorá sa vypočíta ako súčin množstva vyrobenej elektriny v jadrovom zariadení a dodanej na trh s elektrinou za zdaňovacie obdobie vyjadrenej v megawatthodinách a nadmerného zisku.

Ten rezort hospodárstva vypočítal ako rozdiel priemerných cien elektriny na burze za obdobie od 1. januára roka, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu roku, do 30. júna roka, ktorý predchádza rozhodujúcemu roku a ekonomických nákladov na výrobu elektriny v jadrovom zariadení v eurách za megawatthodinu.

Vláda pomôže zraniteľným odoberateľom

Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) sa v stredu tiež dohodol na pomoci zraniteľným odoberateľom elektrickej energie a plynu, akými sú napríklad školy, domovy sociálnych služieb či nemocnice.

Pomoc predstavili na tlačovej konferencií Igor Matovič (OĽANO), Richard Sulík (SaS), Milan Krajniak (Sme rodina) a Veronika Remišová (Za ľudí), predstavitelia všetkých štyroch koaličných strán s tým, že detaily predostrú v pondelok (14. 2.).

Základným a stredným školám vyčlenili 30 miliónov eur, 12 miliónov eur pre nemocnice a 10 miliónov eur pre domovy sociálnych služieb. „Budeme vyžadovať od každého, aby vydokladoval nárast cien energií a na základe toho rozhodneme o pridelení dotácie,“ povedal po rokovaní minister práce Krajniak.

Problémy s cenami energií majú aj bytovky, ktoré využívajú vlastnú kotolňu, ak majú spotrebu nad hranicou, po ktorú sa ceny energií regulujú. Sulík priblížil, že bytovky si budú môcť v budúcnosti vybrať, či budú mať regulované ceny alebo nie.

„Treba povedať, že byť regulovaným subjektom vždy neznamená výhodu, toto vidno napríklad pri spomenutých samostatných kotolniach, ktoré boli dlho v cenovej výhode a boli neregulované,“ podotkol Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika