Na hlavný obsah

Japonsko presmeruje časť svojich zásob zemného plynu do Európy

Krajina si už zabezpečila dostatočné zásoby.

Japonsko presmeruje časť svojich zásob zemného plynu do Európy
Nádrže zemného plynu. Foto: TASR

Japonsko presmeruje časť svojich zásob plynu do Európy. Uviedol to v stredu (9. 2.) minister hospodárstva, obchodu a priemyslu Koiči Hagiuda.

Cieľom rozhodnutia je pomôcť európskym krajinám vyrovnať sa s neistotou v oblasti dodávok plynu vzhľadom na obavy z možného vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, povedal minister po stretnutí s americkým veľvyslancom v Tokiu Rahmom Emanuelom.

Japonsko je významným dovozcom skvapalneného zemného plynu (LNG). Krajina však môže Európe poskytnúť svoje prebytky po tom, ako si zabezpečila dostatočné zásoby pre domácu spotrebu na najchladnejší mesiac február, dodal Hagiuda.

USA krok Japonska ocenili

Americký veľvyslanec označil krok Japonska za príklad úzkej spolupráce medzi oboma krajinami s cieľom zabrániť ruskej agresii proti Ukrajine a podporiť spoločné hodnoty.

Spojené štáty a ich európski spojenci hrozia Moskve hospodárskymi a politickými sankciami, ak Rusko presunie svojich vojakov na Ukrajinu. Obávajú sa však prípadných následkov, vrátane možnosti zastavenia dodávok ruského zemného plynu do Európy.

Biden podľa agentúry AFP zdôraznil, že ak ruské tanky alebo vojaci prekročia hranicu Ukrajiny, sporný plynovod Nord Stream 2 privádzajúci ruský zemný plyn do Európy a Nemecka bude zatvorený. „Sľubujem vám, že ho zatvoríme,“ vyhlásil v pondelok (7. 2.).

Rusko je po USA a Saudskej Arábii tretím najväčším producentom ropy a zdrojom približne 40 percent zemného plynu spotrebovaného v Európe. Vzhľadom na to, že ceny plynu a ropy sú už teraz vysoké, akýkoľvek krok obmedzujúci toky energií by mohol byť pre Európu bolestivý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika