Na hlavný obsah

Jedno zlyhanie zmenilo hviezde život. Roberto Baggio prežil futbalovú drámu

Talianska futbalová legenda sa dožíva 55 rokov.

Jedno zlyhanie zmenilo hviezde život. Roberto Baggio prežil futbalovú drámu
Roberto Baggio po nepremenenej penalte vo finále majstrovstiev sveta vo futbale v roku 1994. Foto: ČTK/AP

Patrí medzi najlepších futbalistov všetkých čias, jeho kariéru napriek tomu zatienila osudová penalta. Život talianskej hviezdy Roberta Baggia pripomína filmovú drámu. V piatok (18. 2.) sa dožíva 55 rokov.

Okamih, ktorý hviezde zmenil život

Písal sa rok 1994 a Roberto Baggio prichádzal na futbalový šampionát ako najlepší futbalista sveta. Napriek tomu, že po zranení nebol celkom fit, piatimi gólmi potiahol Taliansko až do vysnívaného finále proti Brazílii.

V riadnom hracom čase skončil duel bez gólov. Rozhodnúť mala jedenástková lotéria.

Baggio sa k značke pokutového kopu postavil ako posledný z Talianov. Rozhodujúci moment však nezvládol a vysoko prestrelil. Naštartoval tak oslavy Brazílčanov, Taliani museli oplakať finálové zlyhanie.

Fotografia zlomeného Baggia obletela svet. Z hrdinu sa v zlomku sekundy stal vinník. Napriek tomu, že v nasledujúcich rokoch dosiahol ďalšie úspechy, zlyhanie v boji o zlato ho prenasledovalo po celý zvyšok kariéry a najmä neprajníci mu ho radi a často pripomínali.

„Nikdy som neutekal pred svojimi povinnosťami. Chybujú len tí, ktorí majú odvahu ísť kopať penaltu. Vtedy som zlyhal. Ovplyvnilo ma to na celé roky. Je to najhorší moment mojej kariéry. Stále sa mi o ňom sníva,“ napísal Baggio vo svojej autobiografii.

Inštinkt strelca

Roberto Baggio sa narodil 18. februára 1967 v talianskom mestečku Caldogno. Vyrastal ako jedno zo siedmich detí a prvé góly strieľal medzi dverové rámy, ktoré vyrábala firma jeho otca.

S profesionálnym futbalom začínal v klube Vicenza Calcio. Napriek zraneniam, ktorého ho sprevádzali počas celej kariéry, výrazne dopomohol klubu k víťazstvu v Serii B.

Jeho talent strieľať góly si všimli predstavitelia prvoligového talianskeho klubu ACF Fiorentina. Do tímu „fialiek“ prestúpil v roku 1985. Ani v tomto klube ho neobišli zranenia a často vynechával mnoho zápasov.

V sezóne 1989/1990 sa Fiorentina aj vďaka nemu dostala do finále Pohára UEFA, kde však nestačila na Juventus Turín. V tejto sezóne sa Baggio stal druhým najlepším strelcom Serie A, keď ho prekonal iba Marco Van Basten z AC Miláno.

Kontroverzný prestup priniesol úspechy

Po tejto sezóne prestúpil aj napriek protestom fanúšikov Fiorentiny do Juventusu Turín, s ktorým asi najväčší úspech zaznamenal v sezóne 1992/1993, keď ako kapitán vyhral so „starou dámou“ Pohár UEFA. Vo finálovom dvojzápase s nemeckou Borussiou Dortmund dvakrát skóroval a raz asistoval.

V roku 1993 dosiahol aj významné individuálne trofeje. Získal ocenenie Zlatá lopta ako najlepší európsky futbalista roka a podľa FIFA sa stal aj najlepším svetovým futbalistom roka.

S trénermi si nie vždy rozumel

Seriu A sa mu podarilo vyhrať až s AC Miláno, do ktorého prišiel v roku 1995. Po nezhodách s trénerom AC Fabiom Capellom prestúpil v roku 1997 do FC Bologna, kde v Serii A dosiahol s 22 gólmi svoj osobný rekord.

Z Bologne smerovali jeho kroky do Interu Milána a futbalovú klubovú kariéru zakončil v klube Brescia Calcio, ktorej v roku 2002 svojimi 10 gólmi a 10 asistenciami dopomohol nielen k záchrane v Serii A, ale aj k siedmemu miestu.

Roberto Baggio má za sebou aj bohatú reprezentačnú kariéru. Svoju prvú účasť na futbalových majstrovstvách sveta zaznamenal na talianskom šampionáte v roku 1990. Do hry síce naskakoval ako striedajúci hráč, ale aj napriek tomu strelil dva góly vrátane gólu proti Československu, ktorý neskôr zvolili za 7. najkrajší gól v histórii Majstrovstiev sveta vo futbale. Taliani nakoniec skončili na 3. mieste.

O štyri roky neskôr prišiel už spomínaný osudný šampionát, v ktorom Taliani skončili druhí, keďže Baggio nepremenil rozhodujúcu penaltu.

Počas tohto šampionátu prenikli na verejnosť aj spory s hlavným trénerom Talianska Arrigom Sacchim. Po tom, čo kouč Baggia vystriedal v jednom zo zápasov v základnej skupine, hviezdny útočník o trénerovi vyhlásil, že „sa musel určite zblázniť.“

Po šampionáte Baggio nastupoval v drese talianskeho národného tímu čoraz sporadickejšie a posťažoval sa, že tréner na neho zanevrel.

Zahral si ešte na majstrovstvách sveta v roku 1998, kde Taliani opäť skončili po penaltovom rozstrele s domácim Francúzskom.

Za národný tím odohral dovedna 56 zápasov, v ktorých strelil 27 gólov. V talianskej Serii A nastrieľal počas svojej kariéry 205 gólov, čo ho radí medzi najlepších strelcov histórie.

Božský vrkôčik

Legendárny futbalový virtuóz, známy vďaka svojmu účesu pod prezývkou „Božský vrkôčik„, hľadal upokojenie svojej búrlivej povahy aj v budhizme, na ktorý konvertoval koncom už koncom 80. rokov minulého storočia.

Známy je aj charitatívnymi aktivitami, ktoré mu v roku 2010 priniesli špeciálnu mierovú cenu (Peace Summit Award), udeľovanú nositeľmi Nobelovej ceny za mier.

V roku 2011 bol jedným z prvých členov novo založenej Siene slávy Talianskej futbalovej federácie.

V roku 2021 o ňom natočili film s názvom Baggio: Božský vrkôčik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport