Na hlavný obsah

Jednotky ODKB na Donbase? Je to možné, povedal šéf organizácie

Podľa agentúry Reuters je ich nasadenie zatiaľ nepravdepodobné.

Jednotky ODKB na Donbase? Je to možné, povedal šéf organizácie
Vlajka Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Foto: Voľné dielo - Wikipedia

Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), označovaná niekedy ako obdoba NATO v priestore bývalého Sovietskeho zväzu, by mohla vyslať na východ Ukrajiny mierové jednotky. Uviedol to jej šéf Stanislav Zas v rozhovore s agentúrou Reuters.

Jednotky by nasadili na území kontrolovanom proruskými povstalcami. Situácia v týchto dvoch neuznávaných republikách, Doneckej a Luhanskej, je teraz mimoriadne napätá. Tamojší lídri vyhlásili mobilizáciu a vyzvali civilistov na evakuáciu do Ruska. Na území pribúda vojenských incidentov, z ktorých sa navzájom obviňujú Ukrajina a separatisti.

Zas v rozhovore s agentúrou Reuters, ktorý poskytol ešte pred začiatkom evakuácie, povedal, že by ODKB mohla na Donbas vyslať mierové jednotky, ak na tom bude medzinárodná zhoda. Zoskupenie tvorí šesť krajín – Rusko, Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan.

„Hypoteticky si to možno predstaviť, ak bude dobrá vôľa zo strany Ukrajiny – je to nakoniec jej územie – ak na to bude mandát Bezpečnostnej rady OSN a ak to bude potrebné a toto rozhodnutie podporia všetky vlády,“ povedal Zas, ktorý je Bielorus a pôsobí ako generálny tajomník ODKB. Vyhlásil tiež, že jediným prostriedkom na riešenie ukrajinskej krízy je rokovanie.

Zas vyhlásil, že ODKB má 17 000 vojakov pripravených na nasadenie a 4 000 členov špeciálnych mierových síl. Reuters napísal, že nasadenie týchto jednotiek v Donbase nie je teraz pravdepodobné, okrem iného preto, že Západ považuje túto organizáciu za prostriedok rozširovania ruského vplyvu – najväčší kontingent síl tvoria Rusi.

Situácia na východnej Ukrajine sa ale rýchlo mení, Moskva chce prinútiť Kyjev k priamym rokovaniam so separatistami a zabezpečiť povstalcami kontrolovanému územiu autonómny režim, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet