Na hlavný obsah

Kabinet vyhlásil mimoriadnu situáciu

Stalo sa tak v dôsledku hromadného prílevu cudzincov.

Kabinet vyhlásil mimoriadnu situáciu
Na snímke situácia na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Foto: TASR

Na Slovensku nastane od soboty (26. 2.) 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

„Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky,“ uvádza sa v uznesení.

Členovia kabinetu a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy by mali prijímať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva. Majú tiež vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie tak, aby zamedzili ohrozeniu života, zdravia a majetku.

Vláda zároveň splnomocnila premiéra Eduarda Hegera a ako zástupcu ministra vnútra a predsedu Ústredného krízového štábu SR Romana Mikulca (obaja OĽANO). Majú riadiť záchranné práce, vydávať príkazy na záchranné práce a vykonávať opatrenia na riešenie krízových situácií.

Prichádzajú najmä ženy a deti

„To, že sa dejú takéto útoky na civilistov na Ukrajine, spôsobuje, že na Slovensko prichádza veľká vlna občanov. V tomto momente sú to ženy a deti,“ uviedol po vyhlásení mimoriadnej situácie premiér Heger s tým, že pre občanov sa nič nemení.

Vyzval občanov, aby zotrvali v jednote a súdržnosti, je to „správne podaná ruka nášmu susedovi“. Ľudia na Slovensku sa podľa neho nemajú čoho báť. „Je veľkým šťastím, že sme súčasťou bloku NATO,“ skonštatoval. Vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko