Na hlavný obsah

Kanadská polícia rozohnala demonštráciu na moste s USA

Niekoľkých protestujúcich zatkla.

Kanadská polícia rozohnala demonštráciu na moste s USA
Kanadská polícia rozohnala demonštráciu na moste s USA. Foto: ČTK

Kanadské bezpečnostné zložky v nedeľu (13. 2.) zasiahli proti zvyškom protestujúcich na dôležitom moste Ambassador Bridge na kanadsko-americkej hranici.

Podľa agentúry Reuters polícia priestor na moste a v jeho okolí vyprázdnila, niektorých z demonštrantov zatkla a odtiahla ich vozidlá, ktoré blokovali dopravu. Most, cez ktorý prúdi asi štvrtina všetkého tovaru medzi Kanadou a USA, však v tejto chvíli stále nie je prejazdný.

Miestny súd v piatok (11. 2.) nariadil rozpustenie protestu a uvoľnenie významnej obchodnej dopravnej tepny do 19:00 h miestneho času (sobota 01:00 SEČ).

Podľa kanadskej verejnoprávnej televízie CBC následne niektorí protestujúci odišli, mnohí však zostali a v sobotu (12. 2.) sa dokonca ich počet ešte zvýšil.

Demonštrantov zatýkali a odťahovali im autá

V nedeľu (13. 2.) však, podľa CBC, na moste zostalo už len okolo 25 ľudí s viacerými vozidlami, Reuters uvádza 45 osôb. Proti nim zasiahli desiatky príslušníkov rôznych zložiek kanadských bezpečnostných síl. 

Podľa polície kanadského hraničného mesta Windsor, začali demonštrantov zatýkať a odťahovať ich autá. Reuters uvádza, že policajti priestor na moste pomerne rýchlo vyprázdnili, doprava na ňom však stále stojí. Z vyjadrenia polície nie je jasné, koľko osôb zadržali.

Protesty a blokády sa začali v Kanade pred asi troma týždňami pre nesúhlas demonštrantov s požiadavkou povinného očkovania pre vodičov kamiónov smerujúcich do USA.

Stovky vodičov kamiónov vyrazili v takzvanom Konvoji slobody do veľkých kanadských miest, najmä do metropoly Ottawy a zaparkovali svoje autá na dôležitých križovatkách a v centre mesta, čím zablokovali tamojšiu dopravu.

V pondelok (7. 2.) skupina demonštrantov postavila svoje kamióny, dodávky a autá na Ambassador Bridge spájajúci Detroit a Windsor, čím narušila regionálnu ekonomiku.

Protest pripravil firmy o milióny

V oblasti má svoje továrne viacero automobiliek, ktoré museli v mnohých prípadoch obmedzovať a zastavovať výrobu pre nedostatok dielov.

Koncom minulého týždňa Biely dom vyzval kanadskú vládu, aby využila všetky právomoci na uvoľnenie kľúčového hraničného priechodu.

Zablokovanie Ambassador Bridge podľa odhadov firmy IHS Markit spôsobilo kanadským a americkým firmám straty až v hodnote 850 miliónov dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet