Na hlavný obsah

Kanadská polícia zhabala palivo protestujúcim kamionistom

Starosta Ottawy vyhlásil núdzový stav.

Kanadská polícia zhabala palivo protestujúcim kamionistom
Na snímke kamionisti vešajú kanadskú vlajku na zaparkovaný kamión počas protestu proti covidovým opatreniam v Ottawe. Foto: TASR/AP

Tisícky litrov paliva zhabala kanadská polícia protestujúcim kamionistom v hlavnom meste Ottawa  v snahe ukončiť už 11 dní trvajúcu demonštráciu proti pandemickým opatreniam a povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 u niektorých skupín. TASR o tom informuje na základe pondelkových (7. 2.) správ agentúry Reuters a magazínu Newsweek.

Polícia v Ottawe podľa náčelníka Petra Slolyho očakáva v priebehu nasledujúcich 72 hodín výrazné posily. Ťažko ozbrojení policajti vstúpili v nedeľu večer na parkovisko pri mestskom bejzbalovom štadióne a zobrali demonštrantom 3 200 litrov paliva.

Polícia ešte predtým varovala kamionistov, že po polnoci im nebude umožnené natankovať a „každý, kto sa pokúsi demonštrantom priniesť hmotnú podporu (palivo a pod.) bude zadržaný“.

V pondelok začala polícia konfiškovať kanistre s palivom, ktoré demonštrantom nosili občania. Počas víkendu policajti na demonštrácii kamionistov zadržali najmenej sedem ľudí a udelili viac než 550 pokút, okrem iného v súvislosti s nadmerným hlukom, používaním pyrotechniky a pre jazdu v protismere.

V reakcii na pretrvávajúce protesty vyhlásil v nedeľu (6. 2.) v meste starosta Jim Watson stav núdze.

Premiér opustil Ottawu

Podľa úradov sa počas tohto víkendu znížil počet kamiónov na demonštrácii v Ottawe na tisíc. Týždeň predtým ich bolo údajne trojnásobne viac. Demonštrantov bolo ostatne už iba 5 000, pričom predchádzajúci víkend ich ešte bolo dva až trikrát viac.

Predseda kanadskej vlády Justin Trudeau s rodinou opustil svoje bydlisko v centre Ottawy krátko po tom, čo do hlavného mesta začali koncom januára prúdiť demonštranti na kamiónoch. Miesto jeho pobytu úrady z bezpečnostných dôvodov nezverejnili. Trudeau mal okrem toho pozitívny test na koronavírus.

Protesty kamionistov v Kanade podporil bývalý americký prezident Donald Trump či miliardár Elon Musk. Demonštrácie sa medzičasom rozšírili aj do ďalších kanadských miest, kde sa zároveň stretávajú s protidemonštráciami.

V Kanade je plne zaočkovaných 79 percent obyvateľstva vo vekových kategóriách, pre ktorých je očkovanie určené, avšak nedávne prieskumy verejnej mienky naznačujú rastúcu frustráciu s protipandemickými obmedzeniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet