Na hlavný obsah

Kilečko 2 čelí kritike od podnikateľov. Zmiatla ich cenová regulácia energií

Rezort hospodárstva sa postaral o nedorozumenie.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ešte v stredu (2. 2.) po rokovaní vlády vyhlasoval, že ceny energií malých a stredných podnikov ostanú regulované. Vo štvrtok (3. 2.) však podnikatelia upozornili na to, že súčasťou vládou schváleného podnikateľského kilečka 2 je zrušenie cenovej regulácie elektriny a plynu pre malé a stredné podniky.

Podľa podnikateľov si minister hospodárstva protirečí. Rezort hospodárstva odkazuje, že ide o nedorozumenie. Po upozornení RTVS návrh opatrenia upravili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Malí podnikatelia sú nahnevaní. Od podnikateľského kilečka 2 očakávali, že vylepší podnikateľské prostredie.

„V kilečku sa uvádza, že sa zruší regulácia energetiky pre plyn a elektrinu pre malé a stredné podniky. No to znamená, že nebudeme mať už žiadnu ochrannú ruku nad sebou,“ uviedol Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov.

„No neviem, aký postoj má ministerstvo k podpore podnikania v kilečku, keď dopúšťa takýto bezochranný stav malým a stredným podnikom pri zvyšovaní cien energí,“ zamyslel sa.

V znení schválenej verzie podnikateľského kilečka číslo dva sa skutočne píše, že vláda zruší cenovú a vecnú reguláciu pre malé podniky. To je však v priamom rozpore so stredajším výrokom Sulíka.

„Malé a stredné podniky so spotrebou do 30 megawatthodín elektrickej energie alebo 100 megawatthodín plynu sú regulovanými subjektami, nemali by mať nejaké významné problémy,“ povedal vtedy.

Po protichodných informáciách ostali podnikatelia zmätení a dezorientovaní. So žiadosťou o vysvetlenie sa redakcia RTVS obrátila na rezort hospodárstva, ktorý tvrdí, že ide o nedorozumenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika