Na hlavný obsah

KLM dočasne prerušila lety na Ukrajinu. Dá sa do Kyjeva ešte letieť zo Slovenska a Česka?

Obavy leteckej spoločnosti spôsobila napätá situácia.

KLM dočasne prerušila lety na Ukrajinu. Dá sa do Kyjeva ešte letieť zo Slovenska a Česka?
Na ilustračnej snímke letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR

Hrozba vojny na Ukrajine prinútila veľkú leteckú spoločnosť KLM z Holandska pozastaviť lety na ukrajinské letiská. Podobný krok zvažuje aj nemecká Lufthansa.

V nedeľu (13. 2.) muselo lietadlo ukrajinskej spoločnosti SkyUp počas letu z portugalskej Madeiry pristáť v moldavskom Kišiňove. Spoločnosť, ktorá aerolíniám lietadlo prenajala, totiž nedovolila, aby stroj vstúpil do vzdušného priestoru Ukrajiny.

„Spoločnosť KLM prestáva lietať na Ukrajinu. Ďalší let do hlavného mesta Kyjev bol v pláne na sobotnú noc, ale neuskutoční sa. Toto rozhodnutie nasleduje po upravenom cestovnom odporúčaní na červený kód a rozsiahlej bezpečnostnej analýze. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude spoločnosť KLM opäť lietať do Kyjeva,“ napísala KLM v sobotu (12. 2.) na svojom webe. Letecká spoločnosť nelieta ponad Krymom a východnou Ukrajinou od začiatku konfliktu v roku 2014.

Kyjev však nevidí zmysel v zatvorení vzdušného priestoru krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa podľa slov jeho poradcu Mychajla Podoľaka nechystá uzavrieť vzdušný priestor pre civilné lietadlá, a to bez ohľadu na to, čo urobia letecké spoločnosti, napísala agentúra Reuters. Podoľak zatvorenie priestoru prirovnal k „čiastočnej blokáde“.

„Obloha nad Ukrajinou ostáva otvorená. Informácie o zatvorení vzdušného priestoru nezodpovedajú skutočnosti. Zatvorenie vzdušného priestoru je výsostným právom Ukrajiny a takéto rozhodnutie prijaté nebolo,“  napísalo tiež cez víkend na sociálnej sieti ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru. V nedeľu však Ukrajina odporučila leteckým spoločnostiam, aby sa ich stroje vyhli Čiernemu moru.

Dá sa zo Slovenska či Česka ešte letieť na Ukrajinu?

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika ponúka hneď šesť pravidelných liniek na Ukrajinu. Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair z Bratislavy lieta do Kyjeva a Ľvova na západe Ukrajiny. Maďarská spoločnosť Wizz Air z hlavného mesta prevádzkuje lety do oboch kyjevských letísk (Boryspiľ a Žuljany), Ľvova a Odesy, mesta na pobreží Čierneho mora.

„Zatiaľ sú všetky lety z nášho letiska na Ukrajinu v rezervačnom systéme spoločností naplánované tak, ako boli. Dopravcovia nám zatiaľ neavizovali žiadne zmeny,“ povedala pre spravodajský web RTVS hovorkyňa bratislavského letiska Zuzana Drobová. „Lety zatiaľ pokračujú v štandardnom režime,“ dodala.

Z pražského Letiska Václava Havla do ukrajinskej metropoly lieta česká spoločnosť Czech Airlines. Ani ona zatiaľ neplánuje prerušiť lety. „České aerolínie linky na Ukrajinu neprerušujú, lety do Kyjeva budeme odbavovať aj naďalej podľa platného letového poriadku,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Vladimíra Dufková. „Situáciu monitorujeme, v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie sme pripravení adekvátne zareagovať,“ dodala.

Z Česka sa na Ukrajinu lieta aj z pardubického letiska, lety do Ľvova a Kyjeva prevádzkuje spoločnosť Wizz Air. Letisko, podobne ako to v Bratislave, nemá informácie o tom, že by sa maďarská spoločnosť rozhodla prerušovať spojenie s Ukrajinou a všetky lety zatiaľ fungujú a budú fungovať podľa plánu. „Dnes odletelo plné lietadlo do Ľvova,“ potvrdil spravodajskému portálu RTVS sekretariát letiska v Pardubiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko