Na hlavný obsah

Koalícia navrhla, aby bolo možné vykázať poslanca aj z rokovania výboru

Poslanci avizujú aj predloženie Etického kódexu poslanca NR SR.

Koalícia navrhla, aby bolo možné vykázať poslanca aj z rokovania výboru
Ilustračné foto - rokovanie sociálneho výboru. Foto: RTVS

Vykázať poslanca Národnej rady (NR) SR, ktorý nedodržiava rokovací poriadok, by malo byť možné aj z rokovania parlamentného výboru. Navrhujú to koaliční poslanci Anna Andrejuvová, Gábor Grendel, Milan Vetrák (všetci OĽANO) a Miloš Svrček (Sme rodina) v rámci novely zákona o rokovacom poriadku NR SR, ktorú predložili do parlamentu.

Poslanci avizujú aj predloženie Etického kódexu poslanca NR SR. Upraviť sa majú tiež výšky pokút za urážlivé a neetické správanie sa poslancov v pléne.

Poslanci navrhujú vztiahnuť pravidlá na zabezpečenie poriadku v rokovacej sále pléna parlamentu i na rokovanie výborov. Takáto úprava podľa nich doteraz absentovala a poslanca nebolo možné napríklad vykázať z rokovacej miestnosti výboru ani vtedy, ak nedodržiaval predpísané protipandemické opatrenia.

Novelou tiež chcú určiť presnú výšku pokút, ktoré udeľuje mandátový a imunitný výbor. Poslanec, ktorý „urazil orgán národnej rady alebo poslanca alebo iného ústavného činiteľa a za svoje správanie sa neospravedlnil“, by mal po novom dostať pokutu 1 000 eur. Doteraz zákon hovoril o pokute do 1 000 eur.

Pokutu vo výške 500 eur by mohol výbor uložiť poslancovi, ktorý porušil etický kódex poslanca, doteraz to bolo do 500 eur. „Návrhom zákona sa spresní výška pokút a mandátový a imunitný výbor už nebude môcť rozhodovať aj o výške ukladanej pokuty, keďže tá už bude presne daná,“ vysvetlili predkladatelia. Nová legislatíva by mohla byť účinná od 1. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko