Na hlavný obsah

Koalícia navrhuje vyplatiť trináste dôchodky skôr

Jednota dôchodcov naďalej žiada zvýšenie penzií.

Penzisti by mali trináste dôchodky dostať o pol roka skôr. Vládna koalícia to navrhuje ako pomoc namiesto mimoriadnej valorizácie dôchodkov v období výrazného zdražovania. Jednota dôchodcov s tým nesúhlasí. Podľa nej sa terajší problém len presunie na záver roka. Naďalej žiadajú zvýšenie penzií.

V koalícii zatiaľ návrh na mimoriadne zvýšenie dôchodkov o 3% tak, ako žiada Jednota dôchodcov, nepadol. Ako pomoc navrhuje časť koalície predčasne vyplatiť trináste dôchodky. V štátnej pokladnici je na to vyčlenených 310 miliónov eur. Ministerstvo financií proti takémuto riešeniu nenamieta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ekonóm skoršie vyplatenie trinástych dôchodkov dôchodcom schvaľuje. Výrazný nárast cien však tento návrh podľa neho nerieši. Prikláňa sa preto k zmene vzorca, podľa ktorého sa dôchodky zvyšujú.

„Pokiaľ bolo v minulosti zvyšovanie dôchodkov založené na inflácii, tam problém nebol, pretože tá inflácia sa vyvíjala rovnomerne. Teraz došlo k takému náhlemu skokovému nárastu a naozaj to tí dôchodcovia veľmi pocítili. Čiže bolo by vhodné zmeniť ten mechanizmus inflácie tak, aby tá inflácia bola čo najbližšie k tomu reálnemu času,“ hovorí Vladimír Baláž, ekonóm z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Zlepšiť situáciu seniorov by aj podľa Valérie Pokornej z Jednoty dôchodcov pomohla valorizácia vypočítaná z nárastu cien v druhom polroku 2021, nie v prvom. Dôchodky by sa v tom prípade zvýšili o takmer 5 percent.

„Pretože tak ako vidíme z minulého roka, že to bolo 1,3%, tak to je absolútne neakceptovateľné pre našich dôchodcov,“ dodáva Valéria Pokorná, poverená vedením Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Pomoc seniorom bola v pondelok (21. 2.) aj hlavnou témou koaličnej rady. Riešenie chcú lídri predstaviť v stredu (23.2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko