Na hlavný obsah

Kolíková dostala ultimátum. Ak neotvorí tému exekučnej amnestie, poslanci Sme rodina nepodporia súdnu mapu

Ministerka hovorí o nedorozumení.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dostala od koaličného partnera, hnutia Sme rodina, ultimátum. Ak čo najskôr neotvorí tému exekučnej amnestie, poslanci hnutia nepodporia zmenu súdnej mapy. Jej prijatie však podmieňuje vyplácanie peňazí z plánu obnovy.

Po expresnom schválení obrannej dohody so Spojenými štátmi žiada koaličné hnutie Sme rodina expresne prijať aj exekučnú amnestiu. Tvrdí, že tá už dlhé mesiace leží ministerke spravodlivosti na stole.

„Vyzývam pani ministerku, pokiaľ chce ďalej rokovať o súdnej mape, a pokiaľ chce získať podporu, tak ju žiadame, aby okamžite začala konať aj vo veci exekučnej amnestie. Ja osobne tento bod dám na rokovanie koaličnej rady a budem žiadať konkrétne termíny,“ uviedol Peter Pčolinský (Sme rodina) predseda poslaneckého klubu hnutia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerka spravodlivosti výzvu vníma ako nedorozumenie. Tvrdí, že jej rezort podnikol v oblasti exekúcií za posledné obdobie množstvo krokov, ktoré dlžníkom pomohli. Minulý rok napríklad upravili maximálnu zrážku zo mzdy.

„Či už to bol osobný bankrot, zastavenie starých exekúcii, vytvorenie exekučného súdu a potom zvýšenie hladiny príjmu, ktorá nám ostáva a nesiaha sa nám na ňu pri exekúciách. Takže ja teraz neviem, úprimne, že na čo mám reagovať,“ povedala Kolíková.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) chápe politické priority svojho koaličného partnera, no nerozumie, prečo ich spája so súdnou mapou.

Pripomína, že jej schválenie je podmienkou na vyplatenie peňazí z plánu obnovy. „Nevidím problém, keď to na koaličnú radu prinesú a budeme o tom diskutovať. Spájať to však s hlasovaním alebo vôbec so súdnou reformou nie je úplne na mieste,“ vyhlásil.

Opozícia vníma situáciu v koalícii ako vzájomné vydieranie sa. Tak ako pri súdnej mape, je otázne, či by exekučnú amnestiu podporila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko