Na hlavný obsah

Kollár: Vojaci NATO by Slovensku pomohli ochrániť východnú hranicu

Pomoc spojencov by prišla vhod v prípade utečeneckej krízy, tvrdí.

Kollár: Vojaci NATO by Slovensku pomohli ochrániť východnú hranicu
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár povedal, že Slovensko potrebuje byť súčasťou posilnenia hranice východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO) jej vojakmi. Poukázal na migračnú krízu z roku 2015, keď Európska únia (EÚ) podľa jeho slov nedokázala kontrolovať ľudí, ktorí sa dostávali na jej územie. Uviedol to v Rádiu Expres.

Kollár priznal, že na Ukrajine hrozí vojenský konflikt a slovenské ozbrojené sily by v prípade masívnej utečeneckej vlny mohli na slovensko-ukrajinskú hranicu poslať len do 5 000 vojakov. „Bez pomoci spojencov neochránime ani našu východnú hranicu,“ vyjadril sa.

Predseda parlamentu opäť deklaroval, že Slovensko patrí na Západ. „Ruku na srdce, ak by ste si mali vybrať medzi britským, francúzskym, nemeckým pasom a ukrajinským, ruským, čínskym, ktorý by ste si vybrali?“ povedal. Spochybňovanie prozápadnej orientácie Slovenska je podľa neho politickou hrou opozície a Roberta Fica, ktorý „sprosto klame svojich voličov.“

„Keď vládne, je to úplne iný človek, ako keď je v opozícii,“ povedal Kollár a pripomenul, že v roku 2018 Ficov kabinet vyslal slovenských vojakov do Pobaltia k ruským hraniciam.

Za obrannú dohodu nezahlasujú niekoľkí poslanci Sme rodina

O obrannej dohode DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými, ktorú v noci zo štvrtka (3. 2.) na piatok (4. 2.) podpísal vo Washingtone minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), bude parlament rokovať v utorok (8. 2.). Predseda parlamentu nepochybuje o tom, že ju plénum schváli, hoci piati až siedmi poslanci hnutia Sme rodina za ňu nezahlasujú.

„Päť, šesť či sedem poslancov za zmluvu nezahlasuje, buď sú pacifisti alebo úplní rusofili, to ja neviem,“ konštatoval Kollár. Predseda hnutia podpísanie dohody podporuje, minister Naď a šéf slovenskej diplomacie Korčok ho ubezpečili o jej prospešnosti pre krajinu.

„Dostal som zábezpeku, že na základe tejto zmluvy na Slovensku neprivezú žiadne jadrové a biologické zbrane, nepríde sem ani jeden vojak a obciam, ktorých sa dotýka, z daní pôjde rovnaký obnos peňazí,“ priblížil Kollár. Ministerstvo obrany platí napr. obci Kuchyňa neďaleko Malaciek, v ktorej katastri je vojenské letisko, ročne 60 000 eur za prenájom budov, povedal.

Vlčan zatiaľ má podporu Sme rodina

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) má aj napriek kauze dotácií na ošípané zatiaľ stále podporu hnutia Sme rodina. Kollár priznal, že „kauzu podrobne nepozná a nevie, kto je za ňu zodpovedný.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko