Na hlavný obsah

Kolumbijská speváčka Shakira oslavuje 45 rokov

Písať piesne začala ako 10-ročná.

Kolumbijská speváčka Shakira oslavuje 45 rokov
Kolumbijská speváčka Shakira počas koncertu v Madison Square Garden v New Yorku. Foto: TASR

Kolumbijská speváčka Shakira dosiahla úspech na španielsky aj anglicky hovoriacich trhoch. V roku 2000 bola jednou z najúspešnejších latinskoamerických umelkýň sveta.

Celým menom Shakira Isabel Mebarak Ripoll sa narodila 2. februára 1977 v Kolumbii. Ako píše portál Britannica, speváčka vo veku 10 rokov začala písať piesne a zúčastňovať sa talentových súťaží. Už ako dieťa sa venovala aj brušnému tancu.

Miestny divadelný producent jej v roku 1990 pomohol zúčastniť sa konkurzu s výkonným riaditeľom Sony Corporation a Shakira následne podpísala nahrávaciu zmluvu. Prvé dva albumy – Magia (1991) a Peligro (1993), však boli len mierne úspešné.

Po prestávke v nahrávaní, aby mohla hrať v latinskej telenovele El Oasis, Shakira obnovila svoju hudobnú kariéru s albumom Pies descalzos (1995). Album vyprodukoval niekoľko hitov vrátane Estoy aquí, Pienso en ti a Un poco de amor.

Publicitu získala aj v USA

V roku 1998 Shakira vydala ¿Dónde están los ladrones?, ktorá obsahovala niekoľko nezabudnuteľných singlov. Vyhrala najmä ceny Latin Grammy za najlepší ženský popový spev (Ojos así) a za najlepší rockový vokálny výkon (Octavo día).

Postupne sa snažila získať publicitu aj v USA. V roku 2001 jej album MTV Unplugged (2000) získal cenu Grammy za najlepší latinsko-popový album a v tom istom roku vydala svoj prvý album v angličtine, Laundry Service. Hoci niektorí spochybňovali jej schopnosti písať piesne v anglickom jazyku, z Laundry Service predala viac ako 13 miliónov kópií po celom svete.

Shakira pokračovala v úspechu v roku 2005 vydaním španielskeho Fijación oral, vol. 1 v júni a v anglickom jazyku Oral Fixation, vol. 2 v novembri. Oba albumy debutovali v prvej päťke v Spojených štátoch a jej singel Hips Don’t Lie sa v roku 2006 umiestnil na popredných priečkach svetových rebríčkov.

Do povedomia ju dostala aj skladba Waka Waka

Pre svoj ďalší album v anglickom jazyku She Wolf (2009) si Shakira osvojila elektro-popový zvuk. Nasledujúci rok zaznamenala ďalší medzinárodný hit s piesňou Waka Waka (This Time for Africa), čo bola spolupráca s juhoafrickou kapelou, po jej určení za oficiálnu hymnu Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2010.

Skladba sa neskôr objavila na albume Sale el sol (2010), ktorý získal Latin Grammy za najlepší ženský popový vokálny album.

Medzi jej neskoršie albumy patrili Shakira (2014) a El Dorado (2017), víťaz ceny Grammy za najlepší latinsko-popový album a Latin Grammy za najlepší súčasný popový vokálny album.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet