Na hlavný obsah

Konflikt na Donbase má ďalšie obete, zahynuli dvaja vojaci ukrajinskej armády

Separatistom nestačí poručovanie práva a provokujú, povedal Korčok.

Konflikt na Donbase má ďalšie obete, zahynuli dvaja vojaci ukrajinskej armády
Ukrajinskí vojaci na obrnenom bojovom vozidle. Foto: TASR

Ukrajinská armáda v sobotu (19. 2.) informovala, že pri ostreľovaní zo strany proruských separatistov v Donbase, prišli o život dvaja ukrajinskí vojaci a ďalší štyria utrpeli zranenia. Armáda na sociálnej sieti v sobotu popoludní tiež uviedla, že od rána zaznamenala už 70 prípadov porušenia prímeria.

Proruskí separatisti podľa jej vyhlásenia ostreľovali pozdĺž frontovej línie viacero obcí, a to ťažkou delostreleckou technikou, ktorej použitie zakazujú minské dohody.

Proruskí separatisti zase Kyjev prostredníctvom sociálnej siete Telegram obvinili z ostreľovania oblastí, ktoré sú pod ich kontrolou, a dodali, že na túto paľbu museli adekvátne reagovať.

V posledných dňoch došlo na frontovej línii v Donbase k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily aj proruskí separatisti.

Samozvané separatistické jednotky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu s odôvodnením, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripravuje útok na nimi ovládané územia. Kyjev takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu.  

Korčok: Jediný, kto môže napätie zastaviť, je Rusko

„V priamom prenose vidíme, že separatistom nestačí, že už roky porušujú medzinárodné právo a suverenitu nášho suseda. Stupňujú provokácie a je evidentné, že chcú zabrániť mierovému riešeniu súčasného napätia,“ vyhlásil slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Podľa neho jediný, kto môže eskaláciu napätia na východe Ukrajiny zastaviť, je Rusko. Očakávam, že ruská strana zasiahne, o to viac, že sama stále signalizuje ochotu hľadať riešenie za rokovacím stolom. Preto je dôležité, že sa pripravuje stretnutie ministrov zahraničných vecí Ruska a USA a naďalej prebieha dialóg. Provokácie na Donbase sa však musia okamžite skončiť,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet