Na hlavný obsah

Koniec rúšok? Mnohé krajiny rušia povinnosť ich nosenia, podľa odborníkov to nie je rozumné

Rúška bránia šíreniu ochorenia, tvrdia.

Koniec rúšok? Mnohé krajiny rušia povinnosť ich nosenia, podľa odborníkov to nie je rozumné
Žena s respirátom na tvári kráča ulicou vo Viedni. Foto: TASR

Od soboty 26. februára sa na Slovensku ruší väčšina opatrení. Príde k tomu v dvoch fázach. Okrem iného sa upraví aj povinnosť nosenia respirátorov a rúšok. Slovensko sa tak pridáva k mnohým ďalším krajinám, ktoré pristupujú k takýmto krokom.

Vysoko infekčný koronavírusový variant omikron podnietil mnohé štáty k obnoveniu nosenia respirátora či rúška, ale keďže hospitalizácie klesajú, požiadavky sa rýchlo menia.

V decembri administratíva amerického prezidenta Joea Bidena rozšírila povinnosť nosenia rúška na tých, ktorí cestujú vlakmi, autobusmi a lietadlami. Platnosť opatrenia, ktorá mala pôvodne skončiť 18. januára, má však skončiť až 18. marca.

Asi pätina amerických štátov nikdy nemala povinnosť nosiť rúška. Niektoré štáty s konzervatívnejšími guvernérmi, ako napríklad Florida, trestali školy, ktoré zaviedli „maskovacie opatrenia“, zadržaním finančných prostriedkov aj keď boli prípady infekcie covidu na rekordnej úrovni.

Predstavitelia v Illinois, New Jersey, Connecticute, Delaware a Kalifornii – štáty, ktoré mali prísnejšie pravidlá, tento týždeň oznámili, že s výrazným poklesom prípadov v ich oblastiach môžu ľudia rúška čoskoro zahodiť, ak sa tak rozhodnú.

Čo hovoria odborníci?

Niektorí odborníci na verejné zdravie si myslia, že aktuálne je ten správny čas na zrušenie rúšok, najmä vo vysoko zaočkovaných komunitách.
„Keďže s omikronom ubúdajú prípady infekcie, o niekoľko týždňov možno bude odstránenie rúšok tou správnou voľbou,“ povedal Carlos del Rio, výkonný dekan Lekárskej fakulty Emory University.

Ale usmernenia amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC)
sa nezmenili. CDC vyzýva všetkých občanov vo veku od dvoch rokov a starších, očkovaných a neočkovaných, aby naďalej nosili rúška vo verejných vnútorných priestoroch, najmä ak sú v oblasti s vysokým výskytom ochorenia COVID-19.

CDC pôvodne v máji 2021 uviedlo, že zaočkovaní ľudia nemusia nikde nosiť rúška, ale v júli sa stanovisko zmenilo, keď variant delta viedol k vyššiemu počtu infekcií, hospitalizácií a úmrtí.

Ľudia vonku vo všeobecnosti nemusia nosiť rúško, pokiaľ nie sú v dlhodobom úzkom kontakte s inými ľuďmi.

Rúška chránia pred šírením covidu

Rúška sa ukázali ako jeden z lepších aspektov pandémie, povedala predsedníčka rady pre infekčné choroby Americkej rady pre internú medicínu Erica Johnsonová. „Rúška boli jedným z našich prvých účinných nástrojov a myslím si, že budú aj naďalej absolútne dôležitým nástrojom,“ povedala pre CNC. „Rúška fungujú.“

Ukázala to aj decembrová revízia viacerých štúdií zo strany CDC. Rúška zamedzujú šíreniu chorôb a chránia nositeľa, najmä respirátory FFP2, upozorňuje CDC.

Podľa štúdie, ktorú zverejnilo CDC, je pravdepodobnosť, že niekto dostane covid, ak bude dôsledne nosiť rúško v interiéri, výrazne nižšia. „Bolo by to tak, aj keby ich mal na sebe len málokto,“ povedala Johnsonová.

„Keď nosíte rúško, ste si viac vedomý bezpečných postupov,“ povedala Patty Manningová, vedúca personálu detskej nemocnice v meste Cincinnati. „Rúško vám pripomína, že stále existuje vírus, ktorý vám môže spôsobiť vážne ochorenie.“

Podľa Johnsonovej by sa ľudia mali pozrieť na mieru prenosu a hospitalizácie covidu a podľa toho sa rozhodnúť, či budú nosiť rúško aj naďalej. „Určite existujú ľudia, ktorí sú možno vystavení vyššiemu riziku infekcie alebo môžu mať len inú úroveň akceptovania rizika, pre ktorých bude mať nosenie rúška zmysel,“ dodala.

Odborník na infekčné ochorenia William Haseltine pre CNN povedal, že ľudia si môžu situáciu predstaviť ako predpoveď počasia. „Musíte vedieť, čo sa deje v oblasti, v ktorej žijete.“

Hrozba nových variantov

Aj v Európe už mnoho krajín upustilo od povinnosti nosenia rúšok a sociálneho dištancovania sa.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má však opatrnejší pohľad. „V niektorých krajinách vysoká zaočkovanosť v kombinácii s nižšou závažnosťou omikronu vedie k falošnému výsledku, že pandémia sa skončila,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Súčasne nízka zaočkovanosť a nízke miery testovania v iných krajinách vytvárajú ideálne podmienky pre vznik nových variantov,“ dodal.

K možnosti vzniku ďalších vírusov sa prikláňa aj odborník na infekčné choroby z lekárskej fakulty Vanderbiltovej univerzity William Schaffner. „Niektorí guvernéri si myslia, že už sme skoro tam – upúšťajú od povinnosti nosenia rúška – a moja odpoveď je: veľa šťastia,“ povedal pre The Guardian Schaffner.

Mnohí odborníci na zdravie tvrdia, že uvoľnenie obmedzení je pravdepodobne spôsobené rastúcou únavou z pandémie, príkazov, lockdownov a denných počtov prípadov a úmrtí.

Naďalej však podľa nich nosenie rúšok bráni šíreniu covidu. „Skutočne ma znepokojujú správy, že viac štátov ruší opatrenia v oblasti verejného zdravia, ktoré sme odporučili na ochranu ľudí,“ povedala Rochelle Walensky, riaditeľka CDC. „Prosím, zostaňte silní vo svojom presvedčení. Naďalej noste rúška a robte ďalšie preventívne opatrenia v oblasti verejného zdravia, o ktorých vieme, že fungujú.“

Pandémia odrezala ľudí od rodiny, priateľov, práce aj školy. Odmietnutie nosenia rúška nič z toho nevráti, hovoria odborníci. „Čím rýchlejšie si uvedomíme, že rúška neobmedzujú, ale umožňujú nám vrátiť sa do normálu, tým rýchlejšie sa tam dostaneme,“ pripomenula lekárska analytička Leana Wen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet