Na hlavný obsah

Konvoje slobody mieria napriek zákazu do Paríža

Na hlavných ťahoch už čakajú policajti.

Konvoje slobody mieria napriek zákazu do Paríža
Policajné autá jazdia pred konvojom smerujúcim do Paríža. Foto: TASR

Z viacerých francúzskych miest smerujú do Paríža tisíce ľudí v rámci takzvaných Konvojov slobody, na hlavných ťahoch do metropoly na nich čakajú rovnako tisíce policajtov.

Účastníci konvojov, inšpirovaných protestným hnutím v Kanade, chcú do Paríža prísť v piatok (11. 2.) večer a zúčastniť sa sobotňajších (12. 2.) pravidelných protestov odporcov očkovania proti ochoreniu COVID-19 a vládnych opatrení. Parížska prefektúra im už vo štvrtok (10. 2.) zakázala vjazd do mesta.

Odporcovia protipandemických opatrení a očkovania v stredu a vo štvrtok vyrazili z viacerých francúzskych miest v spoločných kolónach, od piatkového (11. 2.) večera chceli spoločne demonštrovať v Paríži.

V pondelok (14. 2.) sa mali kolóny áut spoločne presunúť do Bruselu. Protest je aj tam zakázaný.

Demonštranti sa zhromažďujú pred protestom v Paríži. ZDROJ: TASR

Kým za kanadskými protestmi stoja najmä vodiči nákladných áut, vo Francúzsku ich organizujú ľudia rôznych profesií. Spája ich odpor k opatreniam, ktoré im vo Francúzsku neumožňujú bez očkovania napríklad vstup do reštaurácií alebo do diaľkových vlakov.

 Nemôžete ísť diaľkovým vlakom z Nice do Paríža, ale bez akýchkoľvek obmedzení môžete celý deň cestovať prímestským vlakom alebo metrom,“ povedal účastník protestu Denis.

„Ak chcú ľudia normálne demonštrovať, môžu tak urobiť. Ak by chceli blokovať dopravu, tak zakročíme,“ varoval vo štvrtok (10. 2.) večer minister vnútra Gérald Darmanin v rozhovore so stanicou LCI.

Organizátori neplánujú blokovať dopravu

Organizátori odmietajú, že by sa chystali blokovať dopravu, ako sa to stalo v kanadskej Ottawe. Vo Francúzsku by im za to hrozili vysoké pokuty alebo zhabanie vodičského preukazu.

Mestá Paríž a Brusel zakázali kolónam vjazd na svoje územie. Správny súd v Paríži sa bude v piatok (11. 2.) zaoberať sťažnosťou na neoprávnenosť tohto zákazu vydaného parížskou policajnou prefektúrou, píše AFP.

Účastníci konvoja vyzdvihujú pospolitosť a podporu verejnosti, ktorá im na ich ceste poskytla ubytovanie, možnosť parkovania alebo im nosí košíky s jedlom.

Francúzska vláda v piatok (11. 2.) oznámila zmiernenie časti covidových reštrikcií, očkovací preukaz však naďalej zostáva v platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet