Na hlavný obsah

Korčok: Na nezodpovedné konanie Ruska príde odpoveď v podobe sankcií

Rusko podľa neho popiera princípy, na ktoré sa odvoláva.

Korčok: Na nezodpovedné konanie Ruska príde odpoveď v podobe sankcií
Na snímke šéf rezortu diplomacie SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Rusko hrubo porušilo medzinárodné právo a svoje medzinárodné záväzky. Vyhlásil to v utorok (22. 2.) minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Uznaním dvoch separatistických území na východe Ukrajiny za nezávislé štáty Rusko podľa neho „popiera vlastné princípy, na ktoré sa odvoláva“.

Uviedol tiež, že Ruská federácia nedodržala minské dohody či budapeštianske memorandum. Celú situáciu na východe Ukrajiny označil za „neakceptovateľnú“.

„Je tu pokus zbaviť Ukrajinu o časť jej územia rovnako ako v roku 2014 (anexia Krymu, pozn.). Je hrozbou, ak sa tu vyťahujú veci z histórie a spochybňuje sa elementárne právo štátu na existenciu. Uplatňovať si historické nároky na územie je mimoriadne nebezpečné,“ skonštatoval.

Korčok tiež uviedol, že je potrebné dostať SR z „geopolitickej dezorientácie“ a dúfa, že toto dianie bude začiatkom istého typu sebareflexie. „Pokiaľ ktokoľvek bagatelizuje dianie na Ukrajine, podkopáva aj slovenskú štátnosť. Veľká časť slovenskej politiky ukázala, že nemá žiadne zábrany vytĺkať politické body na úkor bezpečnosti občanov SR,“ odkázal.

Je možné zastaviť eskaláciu

Šéf slovenskej diplomacie tiež pripomenul, že v utorok sa koná rokovanie ministrov zahraničných vecí v Paríži v hre je stále aj štvrtkové (24. 2.) stretnutie šéfov diplomacií USA a Ruska.

Korčok presadzuje diplomatické riešenia. „Aj po týchto neakceptovateľných veciach môže byť niečo ešte horšie. Je možné zastaviť túto eskaláciu. Želám si rokovanie, ale musíme tu urobiť hrubú čiaru – nemôže to byť zo strany Ruska len príprava na niečo ďalšie. My vôbec nevieme, aké sú pohnútky Ruska, sú to však veci, ktoré nemôžu ostať bez odozvy,“ zamyslel sa.

Európska únia podľa neho odpovie sankciami. „Nemôžeme prijať nič iné ako politické rozhodnutie o tom, že príde odpoveď na nezodpovedné konanie Ruska v podobe sankcií,“ povedal s tým, že ich vníma ako „pomocnú ruku“.

Podotkol tiež, že ruskému prezidentovi „nerozumie“. Svojimi činmi podľa neho dosahuje presný opak. „Prichádza o Ukrajinu a vidí, aká silná je jednota NATO či odhodlanie brániť sa. Aliancia bude brániť svoje územie,“ dodal Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko