Na hlavný obsah

Korčok: Ukrajina musí mať právo sama sa rozhodovať o svojej zahraničnej orientácii

Nezhody treba riešiť za rokovacím stolom, tvrdí.

Korčok: Ukrajina musí mať právo sama sa rozhodovať o svojej zahraničnej orientácii
Na snímke zľava slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok, jeho český kolega Jan Lipavský, ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a rakúsky šéf diplomacie Alexander Schallenberg. Foto: ministerstvo zahraničných vecí

Spoločná návšteva ministrov zahraničných vecí Slavkovského formátu (Slovensko, Česko, Rakúsko) pokračovala v utorok (8. 2.) rokovaním s ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom.

Diskusia sa sústredila na aktuálne napätie vo východnej Európe, pričom šéf ukrajinskej diplomacie informoval slovenského, rakúskeho a českého partnera o vývoji situácie a ocenil návštevu trojice ministrov ako jasný prejav solidarity s Ukrajinou v napätej situácii.

Ministri spolu diskutovali aj o vzťahoch EÚ – Ukrajina a o ďalších regionálnych a medzinárodných témach.

Stretli sa aj so Zelenským

Ministri boli taktiež prijatí prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, predsedom vlády Denysom Šmyhaľom a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) potvrdil, že Slovensko plne rešpektuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

„Ukrajina, rovnako ako každá iná krajina, musí mať právo sama sa rozhodovať o svojej zahraničnej orientácii, pričom napätie a nezhody treba riešiť dialógom, za rokovacím stolom,“ vyhlásil.

„Ministra Kulebu a ukrajinských ústavných činiteľov som ubezpečil o záujme Slovenska naďalej prehlbovať vzájomné vzťahy. Som rád, že ukrajinská strana má v tomto ohľade rovnaký názor,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko