Na hlavný obsah

Košický a Prešovský samosprávny kraj pripravujú pre utečencov ubytovacie zariadenia

Ukrajine vyjadrili podporu.

Košický a Prešovský samosprávny kraj pripravujú pre utečencov ubytovacie zariadenia
Na snímke predstavitelia Košického samosprávneho kraja a Prešovského samosprávneho kraja. Foto: TASR

Košický a Prešovský samosprávny kraj začali v súvislosti s ruským útokom na Ukrajine realizovať kroky zamerané na pomoc ukrajinským utečencom vrátane zabezpečenia núdzového ubytovania. Informovali o tom ich predsedovia na štvrtkovom (24. 2.) rokovaní združenia samosprávnych krajov SK8.  

Košický samosprávny kraj (KSK) podľa predsedu Rastislava Trnku pripravuje telocvične pri stredných školách, stredoškolské internáty, školu v prírode a turistické ubytovne, ktoré môžu slúžiť na núdzové prijatie obyvateľov z Ukrajiny.

„Okamžite máme k dispozícii šesť ubytovní a disponujeme približne 60 telocvičňami a športovými halami. Celkovo vieme poskytnúť takmer 2 000 lôžok. V súčasnosti tiež pracujeme na vytypovaní pozemkov, na ktorých môžu vzniknúť stanové mestečká, a to v okresoch, ktoré sú blízko hraníc s Ukrajinou. Sme pripravení poskytnúť humanitárnu pomoc obyvateľom, ktorí sú kvôli vojnovému konfliktu nútení opustiť svoje domovy na Ukrajine,“ povedal.

KSK podľa jeho slov odsudzuje vojnový útok Ruska na Ukrajinu a vyjadruje podporu ukrajinským susedom, Rovnako Prešovský samosprávny kraj (PSK) odsudzuje priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu.

Lôžka na internátoch či škole v prírode

„Konflikt je nebezpečne blízko nás. Preto sme v prípade potreby pripravení podať pomocnú ruku ukrajinskému národu – či už ubytovacími kapacitami alebo poskytnutím stravy, pitného režimu, ako tomu bolo pri prijatí repatriantov v čase pandémie. Už dnes máme prichystaných takmer 2 200 lôžok na našich internátoch a jednej škole v prírode, pričom takmer desať percent z tejto kapacity sme schopní poskytnúť okamžite bez toho, aby sa ovplyvnilo vyučovanie na školách,“ povedal predseda kraja Milan Majerský. Ukrajine vyjadril podporu a solidaritu.

Prešovská univerzita (PU) v Prešove je pripravená pomôcť študentom. Na škole v Prešove aktuálne študuje viac ako 1 000 zahraničných študentov, pričom 904 pochádza z Ukrajiny. „PU v Prešove preto plne stojí za svojimi ukrajinskými študentmi a je pripravená im v prípade potreby pomôcť,“ povedala hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková.

Snahu pomôcť obyvateľom Ukrajiny postihnutým vojnou v rámci svojich možností deklarovali aj predsedovia ďalších samosprávnych krajov.

Ministerstvo vnútra aj polícia oznámili, že vstup na Slovensko z Ukrajiny bude po individuálnom posúdení povolený aj osobám, ktoré nebudú mať pri sebe platný cestovný doklad. Ukrajinci pri cestách na Slovensko nepotrebujú víza.

V Košiciach aj v Prešove sa vo štvrtok o 17. hodine uskutočnia zhromaždenia na podporu Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko