Na hlavný obsah

Krajiny postupne rušia opatrenia, argumentujú vysokou zaočkovanosťou či omikronom

Zoznam sa rozšíril o Švédsko.

Krajiny postupne rušia opatrenia, argumentujú vysokou zaočkovanosťou či omikronom
Na snímke cestujúci v hromadnej doprave bez rúšok v Dánsku - začiatkom februára tam prestali platiť protipandemické opatrenia. Foto: TASR/AP

Niektoré krajiny sveta v ostatných týždňoch zrušili či ohlásili zrušenie väčšiny, ba priam všetkých opatrení proti šíreniu koronavírusu. V stredu (9. 2.) sa k nim pripojilo aj Švédsko.

Krajiny ako Dánsko či Anglicko argumentujú najmä variantom omikron, ktorý je síce infekčnejší, no neodráža sa to na úmrtiach na covid či počte pacientov v nemocniciach, ale aj vysokou zaočkovanosťou obyvateľstva.

Ktoré krajiny zrušili opatrenia?

Írsko

Ostrovný štát sa k tomuto kroku podujal 22. januára. Opäť sa mohli plne otvoriť krčmy, reštaurácie a diskotéky a ich návštevníci sa už nemuseli preukazovať digitálnymi covidovými pasmi – čiže potvrdením o očkovaní proti covidu.

Zrušili sa aj požiadavky zachovávať sociálny odstup a prestali tiež platiť obmedzenia pre počet divákov na vonkajších a vnútorných podujatiach. Tento krok bol možný vďaka prekonaniu vrcholu vlny omikronu, už piatej vlny koronavírusu v krajine, a tiež vysokému tempu očkovania v krajine.

Írsky minister zdravotníctva Stephen Donnelly povedal, že vláda si „veľmi dobre uvedomuje“ obavy starších a zraniteľných ľudí z úplného znovuotvárania, ale dodal, že ide o „nachádzanie rovnováhy“.

Anglicko

Od 27. januára v Anglicku už neplatí väčšina obmedzení. Obyvatelia tejto časti Spojeného kráľovstva už nemusia nosiť rúška či pracovať z domu. Pre vstup do nočných klubov a na niektoré veľké zhromaždenia sa už nevyžaduje covidový preukaz. Podniky si po novom môžu vybrať, či budú kontrolovať tzv. zelené pasy.

Zakrývanie tváre však zostalo povinné v londýnskej verejnej doprave, rovnaké opatrenia vyhlásili veľké reťazce supermarketov Sainsbury’s, Waitrose či Morrisons.

„Vzhľadom na to, že sa covid stáva endemickým, musíme nahradiť právne požiadavky radami a odporúčaniami,“ povedal britský premiér Boris Johnson.

Toto rozvoľnenie platí len v Anglicku – regionálne vlády v Škótsku, Walese a Severnom Írsku si totiž stanovujú vlastné opatrenia, väčšinou sú prísnejšie.

Dánsko

Prakticky všetky opatrenia zrušila krajina 1. februára. Kodaň uviedla, že covid-19 už nepovažuje za chorobu, ktorá je kriticky nebezpečná pre spoločnosť.

Dáni už nemusia nosiť rúška vo verejnej doprave či v obchodoch a nepotrebujú covidový pas na vstup do reštaurácií a kaviarní. Môžu tam byť otvorené nočné kluby a reštaurácie majú opäť neobmedzený otvárací čas s možnosťou podávania alkoholu.

Zrušilo sa aj pravidlo o sociálnych rozstupoch, takže sa môžu konať hromadné akcie a obchody nemusia obmedzovať počet zákazníkov vo vnútri. Rúška sa odporúčajú len v zdravotníckych zariadeniach a v domoch s opatrovateľskou službou.

Dánske úrady svoje rozhodnutie zdôvodnili tým, že aktuálne sa v krajine šíri variant omikron, ktorý je síce vysoko nákazlivý, ale nepredstavuje takú záťaž pre zdravotnícky systém. „Netrúfam si povedať, že dávame reštrikciám definitívne zbohom. Nevieme, čo sa stane na jeseň. Či sa neobjaví nový variant,“ povedala premiérka Mette Frederiksenová.

Nórsko

Ďalšia severská krajina – Nórsko – 1. februára zrušila väčšinu doposiaľ platných protipandemických opatrení s okamžitou platnosťou.

Ľudia už nemusia povinne pracovať z domova a zrušil sa tiež limit desať osôb pre návštevy v domácnostiach. Vláda napriek tomu ľuďom odporučila, aby naďalej dodržiavali odstupy a varovala, že opatrenia sa môžu kedykoľvek vrátiť.

Bary a reštaurácie môžu opäť podávať alkohol aj po jedenástej hodine večer. V miestach, kde je väčšia koncentrácia ľudí, by podľa premiéra mala verejnosť naďalej nosiť rúška a dodržiavať najmenej metrové rozstupy.

„Hoci sa mnoho ľudí infikuje, čoraz menej ich končí v nemocniciach. Všetky nás dobre chráni očkovanie. Práve vďaka tomu môžeme uvoľniť mnohé obmedzenia napriek rýchlemu rastu počtu infikovaných,“ uviedol nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Izrael

Izrael od pondelka (7. 2.) zrušil povinnosť preukazovať sa v prevádzkach a na väčšine verejných podujatí zeleným pasom. Tým sa obyvatelia krajiny budú musieť preukázať už len na veľkých podujatiach – oslavy či svadby.

Návšteva reštaurácie, kina či hotelov je možná už aj bez zeleného pasu, či bez negatívneho testu na koronavírus. Nezaočkované osoby sa nebudú musieť v prípade vycestovania z krajiny preukázať negatívnym testom.

Švédsko

V stredu 9. februára sa zoznam týchto krajín rozšíril aj o Švédsko. To oznámilo zrušenie väčšiny opatrení 3. februára.

Kabinet premiérky Magdaleny Anderssonovej sa rozhodol zrušiť obmedzia týkajúce sa počtu návštevníkov v baroch a reštauráciách. Tieto prevádzky už môžu byť otvorené aj po 23.00 h.

Od stredy tiež nie sú potrebné covidové pasy pri návšteve športových podujatí. Nezaočkovaným občanom sa však naďalej odporúča, aby sa aj po 9. februári vyhýbali masovým akciám.

„Pandémia sa neskončila, ale vstupujeme do úplne novej fázy,“ povedala Anderssonová. „Znalosti o variante omikron sú lepšie. Niekoľko štúdií ukazuje, že tento variant vedie k menej závažnému priebehu ochorenia,“ dodala.

V priebehu februára by sa medzi krajiny, ktoré rozšíria tento zoznam, malo pridať aj Fínsko. Avizovala to tamojšia vláda s tým, že 14. februára sa zrušia kapacitné obmedzenia a prevádzky by tiež nemali pýtať od hostí zelené pasy. Naďalej ale ostanú zatvorené nočné kluby.

K uvoľneniu opatrení došlo aj vo Francúzsku, kde sa však ľudia nedostanú napríklad do reštaurácií bez covidového pasu. V Holandsku naďalej platí otváracia doba reštaurácií či divadiel do 22.00 h a v Španielsku sa zase opatrenia uvoľňujú regionálne, krajina ale tento týždeň zruší povinnosť nosenia rúšok v exteriéri na celoplošnej úrovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet