Na hlavný obsah

Ku krajinám, ktoré rušia takmer všetky pandemické opatrenia sa pripojí aj Švajčiarsko

V krajine je zaočkovaných 70 percent obyvateľov.

Ku krajinám, ktoré rušia takmer všetky pandemické opatrenia sa pripojí aj Švajčiarsko
Ľudia stoja v rade na moste Münster pred miestnou radnicou počas hlasovania v referende o tzv. covidových pasoch v Zürichu. Foto: TASR

Švajčiarsko ruší takmer všetky pandemické obmedzenia. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Švajčiarska vláda oznámila, že nastali tie správne podmienky pre „rýchle normalizovanie“ života na celoštátnej úrovni.

Od štvrtka (17. 2.) zostane vo Švajčiarsku v platnosti len povinnosť izolácie na päť dní po pozitívnom teste na koronavírus a tiež nosenie rúšok vo verejnej doprave a v zariadeniach zdravotnej starostlivosti.

Aj tieto pravidlá však prestanú platiť najneskôr koncom marca. „Spolková rada sa rozhodla zrušiť väčšinu opatrení zavedených na zastavenie pandémie koronavírusu. Rúška a covidové potvrdenia už nebudú požadované pri vstupe do obchodov, reštaurácií, kultúrnych zariadení a ďalších verejných priestorov či na podujatia. Prestáva platiť aj povinnosť nosiť rúško na pracovisku a odporúčanie práce z domu,“ napísala vláda vo vyhlásení.

Vysoká miera imunity

Rakúsky kancelár Karl Nehammer tiež oznámil, že vláda ruší väčšinu opatrení, a to od 5. marca. „Dúfame, že to bude konečné vystúpenie z krízy,“ povedal minister zdravotníctva Alain Berset.

Švajčiarsko sa tak pripojí k európskym krajinám ako Spojené kráľovstvo, Holandsko, Dánsko, Rakúsko a Nórsko, ktoré odvolávajú väčšinu obmedzení.

„Vďaka vysokej miere imunity medzi obyvateľmi je nepravdepodobné, že systém zdravotnej starostlivosti bude preťažený, hoci koronavírus sa ešte stále mohutne šíri,“ vysvetlila švajčiarska vláda. „To znamená, že sú podmienky na rýchle normalizovanie spoločenského a ekonomického života,“ dodala vo vyhlásení.

Ak sa chcú ľudia dostať do Švajčiarska, už nebudú musieť ukázať dôkaz o zaočkovaní, vyliečení z covidu ani negatívny test na koronavírus či vyplniť vstupný formulár.

Hoci sa covidové pasy na domácej pôde rušia, Švajčiarsko bude naďalej vydávať potvrdenia o očkovaní alebo vyliečení z covidu, ktoré vyžaduje alebo uznáva okolitá Európska únia.

Od štvrtka (17. 2.) sa rušia aj obmedzenia hromadných verejných podujatí a súkromných stretnutí.

Švajčiarsko zaznamenalo počas pandémie vyše 2,6 milióna prípadov covidu a vyše 12 500 úmrtí. V krajine je zaočkovaných 70 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet