Na hlavný obsah

Kyjev vyhlásil letecký poplach. Obyvatelia sa majú presunúť do krytov

Ruské tanky sú od Kyjeva zhruba 30 kilometrov, reportujú médiá.

Kyjev vyhlásil letecký poplach. Obyvatelia sa majú presunúť do krytov
Pohľad zhora na ukrajinské hlavné mesto Kyjev - ilustračné foto. Foto: TASR

Ukrajinská metropola Kyjev v piatok (25. 2.) ráno vyhlásila letecký poplach, miestne úrady vyzývajú obyvateľov, aby sa presunuli do najbližších protileteckých krytov. Podľa denníka The New York Times sa varovné sirény rozozneli tiež v Ľvove na západe krajiny.

Zrejme je hlavným cieľom

Na Kyjev v noci na piatok dopadli najmenej dve ruské rakety. Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok (24. 2.) neskoro večer varoval, že ukrajinská metropola je zrejme hlavným cieľom ruskej invázie, k mestu sa podľa správ médií prebíjajú ruské ruské tanky, ktorým teraz zrejme ku Kyjevu zostáva asi 30 kilometrov.

Ukrajinskou metropolou v piatok nad ránom otriasli dva silné výbuchy, podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka išlo o ruské strely s plochou dráhou letu či balistické rakety. Ukrajinské úrady tvrdia, že strely zasiahli okrem iného aj bytové domy, zranených bolo asi dvadsať ľudí.

„Dnešok bude najťažší deň,“ poznamenal Heraščenko s tým, že plánom nepriateľa je preniknúť s kolónami tankov ku Kyjevu cez okolie miest Černihiv a Ivankiv, teda po oboch stranách rieky Dnepra na sever od metropoly. „Ruské tanky krásne horia, keď ich zasiahnu naše protitankové strely,“ dodal Heraščenko.

Ukrajinské úrady tiež informovali o tom, že protivzdušná obrana zostrelila nad Kyjevom „letiaci objekt“, ktorý dopadol na dom a zapálil ho. Podľa ukrajinských médií bolo zranených 20 ľudí. Nie je jasné, či išlo o lietadlo, bezpilotné lietadlo, či raketu.

Odpálenie mostu

Stanica CNN píše, že nad mestom bola rovnako zostrelená ukrajinská stíhačka Su-27.

Ukrajinské ministerstvo obrany tiež informovalo, že ukrajinské letectvo odpálilo most cez rieku Teteriv asi 50 kilometrov severne od Kyjeva, aby spomalilo postup ruských vojsk, ktoré mieria na Kyjev od Bieloruskej hranice.

Prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr povedal, že seba a svoju rodinu považuje za hlavné ciele ruskej invázie, ale že naďalej zostáva v Kyjeve. Do metropoly podľa neho vstúpili sabotážne jednotky ruskej armády. Vyzval v tejto súvislosti obyvateľov hlavného mesta, aby dodržiavali zákaz nočného vychádzania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet