Na hlavný obsah

Kyjevom otriasli výbuchy, zostrelený objekt dopadol na budovu

Pohraničnú stráž zasiahla raketa.

Kyjevom otriasli výbuchy, zostrelený objekt dopadol na budovu
Hasiči zasahujú po páde zostreleného lietadla na budovu v Kyjeve. Foto: SITA/AP

Ukrajinskou metropolou Kyjev v piatok (25. 2.) nadránom otriasli dva silné výbuchy. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka išlo o ruské strely s plochou dráhou letu či balistické rakety, informovala agentúra Unian.

Následne Heraščenko uviedol, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila „letiaci objekt“, ktorý dopadol na dom a zapálil ho. Pri nehode sa zranili traja ľudia. Denník Ukrajinska pravda píše o rakete, podľa agentúry Reuters mohlo ísť tiež o lietadlo.

Horí budova

„Práve teraz pokračovali údery na Kyjev strelami s plochou dráhou letu alebo balistickými raketami. Počul som dva silné výbuchy,“ napísal Heraščenko. „Podľa našich operatívnych informácií zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana nepriateľský letiaci objekt,“ napísal neskôr a dodal, že mohlo ísť o lietadlo či bezpilotné lietadlo.

Podobné explózie boli podľa ukrajinských predstaviteľov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, počuť v meste Brovary neďaleko metropoly tiež vo štvrtok (24. 2.) ráno, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu. Strela s plochou dráhou letu tam zabila šesť ľudí.

Podľa agentúry Unian horí niekoľkoposchodová budova na východnom brehu Dnepra. Kyjevský starosta Vitalij Kličko zdieľal video, ktoré zachytáva dom v plameňoch. Podľa informácií radnice sú traja ľudia zranení, z toho jeden ťažko. Na mieste zasahujú hasiči.

Hlavný cieľ?

Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok neskoro večer uviedol, že ukrajinská metropola je zrejme hlavným cieľom ruskej invázie. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského vstúpili do Kyjeva sabotážne jednotky ruskej armády. Vyzval v tejto súvislosti obyvateľov hlavného mesta, aby dodržiavali zákaz nočného vychádzania.

Hranice podľa neho prekročili už dve tretiny z nazhromaždených ruských vojsk. Podľa americkej stanice CNN, ktorá sa odvoláva na nemenovaného amerického činiteľa, sa ruské jednotky nachádzajú asi 30 kilometrov od metropoly.

Ruské jednotky sa teraz sústreďujú tiež pri východoukrajinských mestách Charkov a Doneck a tiež na juhu krajiny, uviedol podľa agentúry DPA hovorca generálneho štábu. Hlavným cieľom ruskej invázie sa ale podľa neho zdá byť metropola Kyjev.

Podľa Zelenského zostala Ukrajina sama v boji proti ruskej armáde. Povedal tiež, že nehodlá opustiť krajinu. „Kto je pripravený s nami bojovať? Nikoho nevidím. Kto je pripravený poskytnúť Ukrajine záruku členstva v NATO? Všetci sa boja,“ poznamenal a tiež vyhlásil: „My sa ničoho nebojíme, nebojíme sa Ruska.“

Zasiahli pohraničnú stráž

Stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v juhovýchodnej Záporožskej oblasti zasiahla raketa. Na mieste sú mŕtvi a zranení, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinských pohraničníkov. Tí neskôr spresnili, že z ich radov zomreli traja ľudia.

Záporožská oblasť nemá pozemnú hranicu s Ruskom, ale nachádza sa na pobreží Azovského mora, o ktoré sa susedia delia.

Ruský servis britského spravodajského webu BBC uviedol, že v piatok ráno sa v Kyjeve aj v Ľvove na západe Ukrajiny rozozneli výstražné sirény.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet