Na hlavný obsah

Lavína v Afganistane zabila najmenej 19 ľudí

Tragédia sa stala vo frekventovanom horskom priesmyku.

Najmenej 19 ľudí v pondelok (7. 2.) zahynulo pri páde lavíny na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Nešťastie sa stalo v horskom priesmyku, kadiaľ sa každý deň vydáva množstvo Afgancov za prácou či na nákup základného tovaru do susedného Pakistanu.

Predstaviteľ miestnej vlády Nadžíbulláh Hasan Abdal uviedol, že niekoľko skupín ľudí usilujúcich sa o prechod hranice zastihla v oblasti snehová búrka a časť z nich pochovala lavína.

„Zatiaľ našli 19 tiel. Záchranári pátrajú po ďalších obetiach a možných preživších,“ povedal pre AFP Abdal, ktorý má vo vláde východoafganskej provincie Kunár vedenej islamistickým hnutím Taliban na starosti kultúru a informácie.

Humanitárna situácia v krajine je zlá

Množstvo Afgancov, ktorí sa vydávajú cez hranice, výrazne vzrástlo od návratu Talibanu k moci v polovici augusta. Zahraničné vlády Taliban neuznávajú pre jeho minulosť, kontá afganskej centrálnej banky uložené v Spojených štátoch zmrazili.

Obmedzená bola aj humanitárna pomoc, od ktorej je Afganistan do veľkej miery závislý. Svetový program pre výživu varoval, že viac ako polovica obyvateľov krajiny, približne 22,8 milióna ľudí, bude tento rok v zime čeliť akútnemu nedostatku potravín a hladu.

Odľahlý horský priesmyk, ktorý zosuv lavíny postihol, používali obchodníci a pašeráci k prechodu hranice po stáročia, a to napriek veľkému riziku spojenému s lavínami. V roku 2015 pri sérii smrtiacich zosuvov lavín zomrelo v Afganistane viac ako 250 ľudí. Pakistan v súčasnosti dokončuje stavbu plota, ktorý má slúžiť na ochranu jeho 2 670 kilometrov dlhej hranice s Afganistanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet