Na hlavný obsah

Lavrov: Rusi budú vyjednávať s Ukrajinou po tom, čo zloží zbrane

Hovorí o "premárnených príležitostiach Zelenského".

Lavrov: Rusi budú vyjednávať s Ukrajinou po tom, čo zloží zbrane
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Moskva je pripravená vyjednávať s Kyjevom až po tom, ako Ukrajina zloží zbrane, uviedol v piatok (25. 2.) šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa Lavrova predtým „premrhal príležitosť rokovať s Ruskom“.

Pred novinármi Lavrov vyhlásil, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju „vyčistiť od útlaku“. Na otázku redaktora CNN, prečo ruská armáda obkľučuje Kyjev, neodpovedal.

Šéf ruskej civilnej rozviedky Sergej Naryškin potom povedal, že ruská „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine rýchlo zabezpečí mier a zabráni rozsiahlejšiemu konfliktu v Európe, informovala agentúra TASS.

„Navrhovali sme rôzne varianty zabezpečenia bezpečnosti. Premárnené príležitosti prezidenta Zelenského sú teda dobre známe,“ citovala Lavrova ruská agentúra.

Ukrajina ponecháva priestor na rokovania

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v piatok ráno podľa ukrajinskej agentúry Unian uviedol, že Ukrajina je pripravená začať rokovania s Ruskom o neutrálnom statuse, ale že požaduje bezpečnostné garancie.

„Ukrajina vždy ponechávala a ponecháva priestor na rokovania. A to aj teraz, keď Rusko podniklo plnohodnotnú inváziu. Túto vojnu je nutné zastaviť,“ citovala slová poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie agentúra Unian.

„Špeciálna vojenská operácia v krátkom čase obnoví mier na Ukrajine a predíde potenciálne rozsiahlejšiemu vojenskému konfliktu v Európe,“ oznámil podľa agentúry TASS šéf ruskej rozviedky SVR Naryškin.

Okrem toho upozornil, že Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny „stala zbraň Washingtonu namierená na Rusko“. Ruská „operácia“ na Ukrajine je podľa neho len výsledkom toho, že Západ ignoroval ruské bezpečnostné záujmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet