Na hlavný obsah

Lavrov telefonoval s Blinkenom. USA obvinil zo snahy o vyprovokovanie konfliktu

Blinken tvrdí, že diplomatické riešenie je stále možné.

Lavrov telefonoval s Blinkenom. USA obvinil zo snahy o vyprovokovanie konfliktu
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v sobotu (12. 2.) Spojené štáty z toho, že sa snažia vyprovokovať konflikt na Ukrajine.

Lavrov tak spravil počas telefonátu so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a TASS.

„Minister (Lavrov) zdôraznil, že USA a ich spojenci propagandistickou kampaňou o ‚ruskej agresii‘ proti Ukrajine sledujú provokačné ciele, podnecujú vládu v Kyjeve k sabotovaniu minských dohôd a ku škodlivému silovému riešeniu problémov na Donbase,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Lavrov zároveň počas rozhovoru opäť upozornil svojho rezortného kolegu na to, že USA a Severoatlantická aliancia (NATO) vo svojich odpovediach doručených Moskve odignorovali základné požiadavky Ruska o nerozširovaní NATO a nerozmiestňovaní útočných zbraní v blízkosti ruských hraníc.

Rusko pritom podľa Lavrova zdôraznilo, že práve na základe odpovede na tieto požiadavky bude hodnotiť dokumenty zaslané Spojenými štátmi a Alianciou.

Blinken: Diplomatické riešenie je stále možné

Šéf americkej diplomacie počas telefonátu uviedol, že „diplomatická cesta pre vyriešenie krízy je stále otvorená“. Tá si však od Ruska vyžaduje, aby pristúpilo k „deeskalácii a v dobrej viere sa zapojilo do diskusie“, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na svojej oficiálnej webovej stránke.

Blinken okrem toho znova zopakoval varovanie, že v prípade ak „si Moskva vyberie cestu agresie a ďalšieho útoku na Ukrajinu, tak tá vyústi do rozhodnej, masívnej a jednotnej transatlantickej odpovede“.

O kríze týkajúcej sa Ukrajiny bude v sobotu (12. 2.) ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoriť aj so svojim americkým náprotivkom Joeom Bidenom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet