Na hlavný obsah

Lengvarský: V nemocniciach môže byť do mesiaca až 5 000 pacientov

Počet pozitívnych prudko stúpa.

Lengvarský: V nemocniciach môže byť do mesiaca až 5 000 pacientov
Na snímke vpravo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Na Slovensku prudko stúpa počet pozitívnych aj počet ľudí v nemocniciach. V Rádiu Expres to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Znovu sa dostaneme cez hranicu troch, štyroch, možno aj 5 000 pacientov v nemocniciach,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

„Je to otázka možno troch týždňoch či mesiaca, bude to rýchle a treba s tým počítať,“ dodal. Upozornil, že v jednom okamihu bude možno infikovaná desatina populácie, čo je 500 000 ľudí.

Pozitívom je, že z celkového počtu infikovaných bude len malé percento takých, ktorí budú potrebovať dlhodobú starostlivosť v nemocniciach. „Väčšina z nich to prekoná bez príznakov alebo s minimálnymi príznakmi,“ uviedol.

Povinné očkovanie nevylúčil

K téme povinného očkovania sa Lengvarský vyjadril opatrne. „Táto téma nie je na programe dňa, ale keby sa zjavil variant, ktorý je infekčný a bude na naň vyvinutá vakcína, tak vtedy nebudeme váhať,“ vyhlásil minister.

K zvýšeniu zaočkovanosti by mohla prispieť aj vakcína Nuvaxovid, ktorá je už na dosah. Prvé dávky by mali na Slovensko doraziť 21. februára a ihneď budú smerovať do vakcinačných centier.

Predmetná vakcína od firmy Novavax by mohla presvedčiť odporcov terajších vakcín proti covidu. Založená je na báze bielkoviny.

„Tento týždeň zasadá imunizačná komisia, ktorá by mala odporučiť, ako kombinovať dávky a vakcíny. To, či sa dá touto vakcínou boostrovať, zistíme v najbližšej dobe,“ vyhlásil šéf zdravotníckeho rezortu.

Znova zopakoval, že vakcína je jediné riešenie –„nikto nič lepšie nevymyslel,“ podčiarkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko