Na hlavný obsah

Líder Doneckej ľudovej republiky Pušilin vyhlásil všeobecnú mobilizáciu

Na Donbase naďalej panuje napätá situácia.

Líder Doneckej ľudovej republiky Pušilin vyhlásil všeobecnú mobilizáciu
Na archívnej snímke z roku 2014 líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. Foto: TASR/AP

Líder neuznávanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti, vyhlásil dekrétom „všeobecnú mobilizáciu“. Oznámenie prichádza v čase, keď pribúda násilných incidentov na fronte medzi ukrajinskou armádou a Ruskom podporovanými separatistami.

„Vyzývam kolegov v zálohe, aby sa dostavili na vojenské odvodné oddelenie. V sobotu som podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii,“ oznámil líder samozvanej republiky Denis Pušilin vo videovyhlásení. Nedlho potom rovnaký krok podľa agentúry Reuters urobil aj líder Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik. Proruskí separatisti situáciu v regióne označili za kritickú.

Napätie v regióne stúpa. Prezident Spojených štátov Joe Biden v piatok (18. 2.) konštatoval, je presvedčený, že sa jeho ruský náprotivok Vladimir Putin už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu.

Ukrajinská armáda tiež oznámila, že v sobotu (19. 2.) ráno na východe Ukrajiny zaznamenala 12 prípadov porušenia prímeria zo strany proruských separatistov. Za predchádzajúcich 24 hodín takýchto incidentov napočítala 66. Separatisti začali paľbu na viac ako dve desiatky osád. Použili pritom ťažké delostrelectvo, ktoré zakazujú minské dohody, uviedla armáda na svojej stránke na sociálnej sieti.

Z útokov sa ale obviňujú obe strany. Podľa hovorcu milícií samozvanej doneckej republiky Eduarda Basurina, ktorého citovala agentúra Interfax, ukrajinské sily vypálili za posledný deň asi 600 delostreleckých a mínometných granátov.

Paľba cez líniu rozdeľujúcu vládne sily a separatistov tento týždeň nadobudla na intenzite. Ukrajinská vláda to označila za provokáciu a dôrazne odmietla tvrdenia Ruska, že by Kyjev mohol na východe Ukrajiny začať ofenzívu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet