Na hlavný obsah

Lídri separatistických regiónov žiadajú Putina o pomoc, tvrdia Rusi

Západ sa obáva, že Rusko pripravuje celoplošnú inváziu.

Lídri separatistických regiónov žiadajú Putina o pomoc, tvrdia Rusi
Ruský prezident Vladimir Putin.

Kremeľ v stredu (23. 2.) oznámil, že lídri dvoch separatistických regiónov vo východnej časti Ukrajiny ruského prezidenta Vladimira Putina žiadajú o „pomoc“ s „odrazením agresie“ zo strany ukrajinskej armády. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na správy z ruským médií.

Putin podľa slov hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova dostal listy od lídrov Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Tí Putina o pomoc žiadajú „na základe“ zmlúv o priateľstve, ktoré s Ruskom podpísali tento týždeň, píše AFP.

Ruský prezident v pondelok tieto regióny vyhlásil za nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojsk do týchto oblastí.      

Na nikoho neútočíme, reagujú Ukrajinci

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu pred Valným zhromaždením OSN označil obvinenia zo strany Ruska za absurdné.

„Ukrajina nikdy na nikoho neútočila, neplánovala a neplánuje takéto akcie. Neplánuje žiadnu ofenzívu v Donbase, ani provokácie či sabotáže,“ uviedol Kuleba s tým, že túto krízu vytvára iba jedna strana – tá ruská.

Západ upozorňuje, že Rusko na hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov a môže každú chvíľu uskutočniť útok na Ukrajinu, pripomína AFP. Ukrajinský parlament schválil v stredu v súvislosti s hrozbou útoku zo strany Ruska celoštátny výnimočný stav.

Už skôr sa objavili informácie, že Rusko využije na celoplošnú inváziu falošnú zámienku ako sú napríklad zinscenované provokácie „pod falošnou vlajkou.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet