Na hlavný obsah

Macron hovoril s Bidenom o Ukrajine pred cestou do Ruska

Macron upozornil, že sa treba vyhnúť zhoršeniu situácie.

Macron hovoril s Bidenom o Ukrajine pred cestou do Ruska
Na archívnej snímke z 19. augusta 2019 francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky. Foto: TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril v nedeľu (6. 2.) o ukrajinskej kríze s americkým náprotivkom Joeom Bidenom pred tým, ako sa v pondelok (7. 2.) stretne s ruským lídrom Vladimirom Putinom.

S odvolaním sa na prezidentské kancelárie v Paríži a Washingtone o tom informovala agentúra AFP.

Obaja prezidenti „diskutovali o pokračujúcich diplomatických snahách v reakcii na pokračujúce posilňovanie vojenských kapacít Ruska pri hraniciach Ukrajiny“, uviedol Biely dom. Macron a Biden podľa vyhlásenia potvrdili svoju podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Telefonát, ktorý trval 40 minút, bol podľa Elyzejského paláca súčasťou koordinácie pred tým, ako Macron v pondelok (7. 2.) pocestuje do Moskvy a v utorok (8. 2.) do Kyjeva, kde bude rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Hovoriť budú o podmienkach deeskalácie

Francúzsky líder naznačil, že bude „hovoriť o podmienkach deeskalácie“ krízy.

Predstavitelia USA uvádzajú, že Kremeľ umiestnil 110 000 vojakov neďaleko hranice s Ukrajinou, spravodajské služby však nedospeli k záveru v tom, či sa prezident Putin rozhodol skutočne podniknúť vpád do susednej krajiny.

Počas víkendu Macron viedol tiež rozhovory s britským premiérom Borisom Johnsonom, generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom i lídrami pobaltských krajín.

Macron naposledy hovoril s Bidenom minulú stredu (2. 2.), keď sa dohodli na koordinácií reakcií na hromadenie ruských jednotiek pri ukrajinskej hranici.

Francúzsky prezident pre týždenník Le Journal du dimanche upozornil, že od Ruska „nezískame jednostranné gestá“. Podľa jeho slov je potrebné „byť veľmi realistický“, vyhnúť sa zhoršeniu situácie a následne „budovať mechanizmy a vzájomné gestá dôvery“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet