Na hlavný obsah

Macron pri návšteve Putina odmietol ruský test na covid. Mal obavy, že získajú jeho DNA

Putin ho preto držal vo veľkej vzdialenosti od seba.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol požiadavku Kremľa, aby si dal urobiť ruský test na koronavírus, keď tento týždeň prišiel na stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom. A preto ho ruský líder držal vo veľkej vzdialenosti od seba, na opačnom konci dlhého stola. Macron totiž nechcel, aby Moskva mala jeho DNA. Tlačovej agentúre Reuters to vo štvrtok (10. 2.) potvrdili dva zdroje z Macronovej delegácie.

Politických pozorovateľov prekvapili zábery na Macrona a Putina, ako v pondelok (7. 2.) sedia na opačných koncoch stola dlhého štyri metre a diskutujú o ukrajinskej kríze. Niektorí diplomati a ďalší predstavitelia tvrdili, že Putin chce zrejme takto vyslať určitý diplomatický odkaz.

Francúzi mali obavy o bezpečnosť Macrona

Dva zdroje, ktoré poznajú zdravotný protokol francúzskeho prezidenta, však pre Reuters povedali, že Macron dostal na výber: buď absolvuje PCR test, ktorý urobia ruskí predstavitelia, a bude mať možnosť byť blízko Putina, alebo tento test odmietne a bude sa musieť uspokojiť s prísnejším opatrením – s väčším odstupom.

Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: TASRFoto: TASR
Foto: TASR

„Vedeli sme veľmi dobre, že to znamená nepodanie rúk a dlhý stôl. Ale nemohli sme dopustiť, aby sa ich ruky dostali k prezidentovej DNA,“ povedal pre Reuters jeden zo zdrojov. Francúzi mali totiž obavy o bezpečnosť Macrona v prípade, že by francúzskeho prezidenta testovali ruskí lekári.

Kremeľ zatiaľ nereagoval

Hovorca Kremľa zatiaľ nereagoval na žiadosť Reuters o vyjadrenie. Druhý zdroj v Macronovej delegácii potvrdil, že Macron odmietol podstúpiť ruský PCR test. Tento zdroj povedal, že Macron si radšej dal pred odchodom do Ruska urobiť francúzsky PCR test a potom aj antigénový test, keď už bol v Rusku – urobil ich jeho vlastný lekár.

„Rusi nám povedali, že Putin sa musí držať v prísnej zdravotnej bubline,“ uviedol druhý zdroj.

Vo štvrtok (10. 2.), tri dni po stretnutí Macrona s Putinom so zachovaním veľkého odstupu, prijal ruský líder kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva. Obaja muži si podali ruky a sedeli blízko seba, delil ich iba malý konferenčný stolík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet