Na hlavný obsah

Macron: Vyriešenie sporu okolo Ukrajiny môže trvať ešte mesiace

Z Kyjeva mieri do Berlína na stretnutie so Scholzom a Dudom.

Macron: Vyriešenie sporu okolo Ukrajiny môže trvať ešte mesiace
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) si podáva ruku s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Foto: TASR/AP

Vyriešenie súčasnej krízy okolo Ukrajiny môže trvať ešte mesiace, varoval v utorok (8. 2.) francúzsky prezident Emmanuel Macron v Kyjeve po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Podľa Macrona už ale existujú konkrétne riešenia, ako aktuálne vyostrený spor medzi Ruskom a Západom vyriešiť. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Francúzsky prezident zopakoval, že pri pondelkovom (7. 2.) rokovaní v Kremli s ruským lídrom Vladimirom Putinom získal uistenie, že Moskva k vyostreniu situácie prispievať nebude.

Macron zároveň uviedol, že tak Zelenskyj, ako aj Putin sa zaviazali dodržiavať minské dohody, ktorých cieľom je ukončiť boje na východnej Ukrajine. Po rokovaní s oboma prezidentmi sa Macron podľa agentúry AFP domnieva, že „odteraz existuje možnosť, ako napredovať v rokovaniach“ o mieri.

Francúzsky prezident v Kyjeve podľa denníka Ukrajinska pravda tiež vyhlásil, že minské mierové dohody sú jedinou cestou k urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny, pričom Putin aj Zelenskyj ho uistili, že sú pripravení tieto dohody plniť.

„Je to jediná cesta, ktorá umožní nastoliť mier, jediná cesta k politickému riešeniu,“ povedal s tým, že jedine na základe zapojenia Ruska a Ukrajiny do plnenia minských dohôd možno mierovými rozhovormi „pohnúť z miesta“.

Macron podľa denníka potvrdil, že 10. februára sa v Berlíne uskutoční ďalšia schôdzka zástupcov Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny v tzv. normandskom formáte, a dúfa, že nasledovať by mohol samit lídrov uvedených krajín, ktorí sa naposledy zišli v decembri 2019 v Paríži.

Zelenského reakcie na Putina

Zelenskyj zareagoval na Putinove slová po pondelkovom rokovaní s Macronom, keď ruský prezident podotkol, že sa Zelenskému „nepáči ani jediný bod minských dohôd“. Ale „či sa páči, alebo nie, buď trpezlivá moja krásavica“, lebo inak to nejde a minské dohody treba plniť, dodal ruský prezident.

Zelenskyj Putinovi odkázal, že Ukrajina je bezpochyby krásavica, ale „moja“ (teda Putinova) je „trošku prehnané“. Ukrajina je podľa neho veľmi trpezlivá, a tým aj múdra, pretože to je dôležité nielen pre ňu, ale aj pre celú Európu a Rusov.

Od ukrajinskej trpezlivosti totiž závisí eskalácia konfliktu, a preto Ukrajinci nezodpovedajú za provokácie druhej strany, hoci na svojej pôde bránia svoju krajinu.

Putinov výrok podľa AFP vyvolal na ruskojazyčných stránkach spory, či ide o narážku schvaľujúcu znásilnenie, trestanie dieťaťa či zvrátenú hádanku zo sovietskych čias. Hovorca Kremľa v utorok ubezpečoval, že prezident mal na mysli len to, že keď sa štát raz k niečomu zaviaže, musí svoje záväzky splniť.

Rusko odmieta, že by sa priamo zapájalo do bojov na východe Ukrajiny, rokuje ale s Ukrajinou pod patronátom Francúzska a Nemecka už od roku 2015, keď vďaka uzavretiu minských dohôd skončilo najväčšie násilie. V poslednom čase však tieto rokovania zásadný prelom nepriniesli.

Z Kyjeva Macron zamieri do Berlína, kde sa stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem a s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Tých bude informovať o rokovaniach s ruskými a ukrajinskými štátnikmi. Stretnutie v Berlíne sa koná v rámci takzvaného Weimarského trojuholníka, ktorý tvoria Francúzsko, Nemecko a Poľsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet