Na hlavný obsah

Macron získal dostatok podpisov na svoju opätovnú kandidatúru

Ostatní kandidáti majú čas ich získať do 4. marca.

Macron získal dostatok podpisov na svoju opätovnú kandidatúru
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron má dostatok podpisov verejných funkcionárov, aby mohol znovu kandidovať na prezidenta. Nevyhnutných 500 podporovateľov majú tiež pravicová kandidátka Valérie Pécresseová a socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová, uviedla agentúra AFP.

Ďalší politici, ktorí ohlásili záujem kandidovať na najvyšší úrad, zatiaľ dosť podpisov na registráciu kandidatúry nezískali. Čas majú do 4. marca.

Najviac podporovateľov zatiaľ získala kandidátka strany Republikáni Pécresseová, ktorú podporilo 939 funkcionárov, o 13 viac ako súčasného prezidenta Macrona. Vyše 600 podpisov dostala aj starostka Paríža Hidalgová, ktorá však podľa prieskumov nepatrí k favoritkám volieb.

Ďalší politici zatiaľ nemajú dosť podpisov. Krajne pravicoví kandidáti Éric Zemmour a Marine Le Penová získali každý podporu zhruba 140 funkcionárov, krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon má vyše 200 podpisov a zástupca komunistov Fabien Roussel vyše 300.

Dva mesiace pred prvým kolom volieb súčasný prezident Macron stále neohlásil svoj úmysel obhajovať mandát. Pri rozhovore s novinármi počas letu z Moskvy do Kyjeva povedal, že jeho prioritou v týchto dňoch je medzinárodná kríza okolo Ukrajiny.

Podobne ako v poslednej prezidentskej voľbe aj tento rok Ústavná rada zverejňuje mená funkcionárov, ktorí podporili niektorého zo záujemcov o kandidatúru. To môže podľa odborníkov časť z nich od podpory odradiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet