Na hlavný obsah

Maďarské čerpacie stanice prosia motoristov, nech v krajine netankujú

Stovka staníc obmedzila predaj nafty a benzínu.

Maďarské čerpacie stanice majú problém. Výkupná cena nafty a benzínu sa zvýšila natoľko, že pre vládou zastropované ceny sú v strate. Niektoré menšie spoločnosti už ohlásili úpadok. Iné prosia motoristov vrátane Slovákov, aby do Maďarska nechodili tankovať.

Majiteľov čerpacích staníc nepotešilo víkendové vyhlásenie premiéra Viktora Orbána o predĺžení maximálnych cien pohonných látok. Od novembra predávajú liter nafty a benzínu maximálne za 480 forintov (1,35 eur). Výkupná cena benzínu je však aktuálne asi o 2 forinty a nafty až o 12 forintov vyššia. Na každom litri tak strácajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Už doteraz sme boli dosť obmedzení a teraz nás čakajú ďalšie tri mesiace. Cena ropy sa môže ešte zvyšovať. Nemáme žiadne kompenzácie, takže sme v dosť veľkých problémoch,“ uviedla majiteľka čerpacej stanice v Maďarsku.

Kým veľké čerpacie stanice straty dokážu vykompenzovať, prevádzkovatelia malých sú zúfalí. Na sociálnej sieti sa už objavili výzvy s nápisom „Netankujte u nás.“

Podľa maďarských médií už zatvorili tri menšie čerpacie stanice. Stovka ďalších obmedzila predaj nafty a benzínu na maximálne 10 litrov na zákazníka. Inde zas nastavili denný limit 60 litrov na celú stanicu. Podľa tamojších expertov v tom prevádzkam nič nebráni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet