Na hlavný obsah

Maďarsko chce zvýšiť dodávky plynu z Ruska, Putin ocenil prínos vlády Orbána

Dúfa v pokračovanie spolupráce.

Maďarsko chce zvýšiť dodávky plynu z Ruska, Putin ocenil prínos vlády Orbána
Snímka z rokovania medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom (vľavo) a maďarským premiérom Viktorom Orbánom (vpravo). Foto: SITA/AP

Maďarsko počíta s tým, že sa dohodne s Moskvou na zvýšení dodávok ruského zemného plynu. Pri utorkovom (1. 2.) rokovaní s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v moskovskom Kremli to povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

„Vzhľadom na to, že celá Európa teraz prežíva energetickú, presnejšie povedané plynovú krízu, bolo veľmi dôležité, že sme uzavreli dlhodobé kontrakty. Ďakujeme za to, že sme ich podpísali. Pri dnešnom stretnutí by som chcel dosiahnuť zvýšenie objemu dodávok,“ povedal Orbán podľa agentúry TASS.

Maďarsko vďaka minuloročnému kontraktu, platnému do roku 2036, kupuje teraz ruský plyn „päťkrát lacnejšie, než je trhová cena v Európe“, upozornil Putin. Pripomenul tiež, že Rusko dodalo Maďarsku dva milióny svojich vakcín proti covidu-19.

Ruský prezident ocenil prínos Orbánovej vlády pre rozvoj rusko-maďarských vzťahov a uviedol, že Moskva dúfa v pokračovanie tejto spolupráce. Vzťahy medzi západnými krajinami a Ruskom sú teraz veľmi chladné a napäté aj pre nevídanú ruskú vojenskú prítomnosť na ukrajinských hraniciach.

NATO, ktorého je Maďarsko členom, aj Spojené štáty na prelome roku odmietli ako neprijateľné ruské požiadavky na veto ukrajinského členstva v Severoatlantickej aliancii a na to, ako členské krajiny aliancie rozmiestnia svoje jednotky na území východných štátov bloku.

„Obvykle v prípadoch, keď našich partnerov čakajú voľby, hovoríme, že budeme spolupracovať s akýmkoľvek zvoleným vedením. Ale, mal by som povedať, že podľa výsledkov vašej práce na ruskom smere sa veľa urobilo v záujme maďarského ľudu a v záujme Ruska. Dúfam, že taká vzájomná spolupráca bude pokračovať,“ povedal Putin.

Orbána v apríli čakajú parlamentné voľby, v ktorých ho vyzve zjednotená opozícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet