Na hlavný obsah

Mama chorého dieťaťa si musela zaplatiť PCR test, lebo ho nechcela nechať v nemocnici samo

Myslí si, že by to mal platiť štát.

Hospitalizácia s chorým dieťaťom sa predražila. Matka päťmesačnej dcéry musela zaplatiť za dva PCR testy 65 eur, inak by s ňou nemohla zostať na detskom oddelení v popradskej nemocnici. Myslí si, že výdavky na testovanie by nemal znášať rodič, mal by to zaplatiť štát.

Päťmesačnú dcéru pani Silvie priviezla do nemocnice sanitka. S horúčkou a ďalšími komplikáciami ich hospitalizovali na detskom oddelení. Pani Sylviu ako sprievod dvakrát testovali na koronavírus. Účet vystavili aj s doplatkom za stravu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemocnica Poprad argumentuje tým, že postupuje v súlade s usmernením ministerstva zdravotníctva. „Bezplatné testovanie súvisí s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Sprevádzajúcim osobám sa, žiaľ, zdravotná starostlivosť neposkytuje,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

V prípade neodkladnej zdravotnej starostlivosti dieťaťa do troch rokov môže nemocnica zabezpečiť testovanie sprievodcu. Rodič nemusí za test platiť, ak sa naň objedná cez štátny portál.

Objednať sa na test v prípade plánovanej hospitalizácie je jedna vec, ak však po dieťa príde sanitka, rodičia sú odkázaní na testy v nemocnici. Buď si ich zaplatia, alebo nechajú dieťa na oddelení samo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko