Na hlavný obsah

Matka dcéry s cystickou fibrózou čakala na opatrovateľský príspevok 6 rokov

Štát jej ho priznal.

Po šiestich rokoch sa skončil boj o opatrovateľský príspevok. Matke aktuálne už 12-ročnej Sofie s cystickou fibrózou, ktorá je odkázaná na jej pomoc, ho štát priznal. Predtým ju posielal do práce, dcéru považoval za sebestačnú. RTVS prípad sleduje a medializuje už dva roky.

Sofia sa narodila s cystickou fibrózou. Denne užíva lieky, vitamíny, inhaluje a cvičí. Pomáha jej s tým mama Jana, ktorá po skončení rodičovskej dovolenky požiadala Úrad práce v Senici o príspevok na opatrovanie. Pre dcérine vymeškané hodiny nemohla nastúpiť do práce.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Po troch mesiacoch mi prišlo vyrozumenie, že nepotrebuje žiadnu opateru. Na to som sa odvolala na ústredie, tam mi odpísali po troch mesiacoch, že neuznávajú opatrovateľský príspevok,“ uviedla matka Sofie Jana Markovičová.

Podľa ústredia by mala Sofia inhalovanie aj dávkovanie liekov a rehabilitáciu zvládnuť sama. Opačný názor mal Krajský súd v Trnave aj Ústavný súd.

Pani Jana od štátu aj napriek tomu nedostala ani euro. Prečo, musel ešte vlani v parlamente na sociálnom výbore poslancom vysvetľovať riaditeľ Ústredia práce. Jej prípad následne zhodnotili nanovo.

„Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Senica rozhodol o priznaní príspevku na opatrovanie. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť,“ dodala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko