Na hlavný obsah

Mestá majú stále problémy s premnoženými diviakmi

Ak sa zviera cíti ohrozené, môže zaútočiť.

Mestá majú stále problémy s premnoženými diviakmi
Diviaky v meste. Foto: RTVS

Premnoženie diviakov v mestách je dlhodobý problém. Ak človek zbadá divú zver v intraviláne, nahlásiť to môže samospráve. Obrátiť sa môže aj na mestskú políciu. Tá v spolupráci s veterinármi a poľovníkmi zabezpečí jej odchyt.

Zavolať na číslo 159 a popísať presnú polohu. To je najlepší postup, ak stretneme alebo zbadáme divú zver v blízkosti obydlí. „Veľmi nám pomôže aj to, keď budeme vedieť počet diviakov alebo o akú zver ide, či je zranená, či je v poriadku,“ uviedol Peter Borko, vedúci oddelenia komunikácie Mestskej polície v Bratislave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na základe týchto informácií mestskí policajti volajú veterinárov alebo poľovníkov. Zvyčajne sa zhodnú, že najefektívnejším riešením je zviera usmrtiť.

Poľovníci tvrdia, že za posledných päť rokov je na Slovensku najnižší stav diviakov. Do miest sa ich napriek tomu dostáva stále viac.

Zviera vážiace aj 180 kilogramov môže zaútočiť, ak sa cíti ohrozené. Zvyčajne však iba vyhľadáva potravu. Navyše sa preňho mesto stáva útočiskom pred šelmami a poľovníkmi. Samosprávy apelujú na ľudí, aby nenechávali zvyšky potravy v okolí odpadkových košov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko