Na hlavný obsah

Mikulec: Moja dôvera ku generálnemu prokurátorovi je veľmi oslabená

Naznačil, že by ho koalícia mohla odvolať.

Mikulec: Moja dôvera ku generálnemu prokurátorovi je veľmi oslabená
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

„Moja dôvera ku generálnemu prokurátorovi je veľmi oslabená,“ uviedol v pondelok (14. 2.) minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v Rádiu Expres.

Zároveň naznačil, že koalícia by sa mohla pokúsiť o odvolanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Žilinkove vyjadrenia, v ktorých pripodobnil obrannú zmluvu s USA k okupačnej zmluve z roku 1968, vníma veľmi negatívne.

„Myslím si, že toto nepatrí generálnemu prokurátorovi. Vážim si inštitút generálnej prokuratúry, ale nemyslím si, že by sa mal vyjadrovať takýmto spôsobom,“ uviedol Mikulec.

Obťažovanie poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu

Mikulec tiež vyhlásil, že zaznamenali prvé prípady obťažovania poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA.

„Toto sú prejavy, ktoré neparia do demokratickej spoločnosti. Poslanec je na to, aby sa vyjadril a nikto ho nemôže za tento názor súdiť a už vôbec nie spôsobom, že ohrozí jeho rodinu. Absolútne to odsudzujem,“ vyhlásil a vyzval občanov, aby sa k takýmto prejavom nenávisti nepridávali.

„Neberieme to na ľahkú váhu. Vyzývam ľudí, ktorí majú pocit, že sa ich to dotýka, aby nám dali vedieť a my sa tým budeme zaoberať,“ povedal s tým, že verí, že polícia situáciu zvládne.

Správanie poslancov v parlamente odsúdil

Mikulec sa vyjadril aj k minulotýždňovému rokovaniu parlamentu, počas ktorého došlo k viacerým porušeniam rokovacieho poriadku.

„Nepozeralo sa mi na to dobre, myslím si, že takéto správanie do parlamentu nepatrí. Odmietam akékoľvek zastrašovanie,“ zhodnotil Mikulec. „Parlament je miestom na argumentáciu, a toto bola len demonštrácia hrubej sily,“ dodal.

Niektorí poslanci zo sály dokonca odišli, pretože sa báli, že si extrémistickí poslanci priniesli do rokovacej sály zbrane.

„Neviem o tom, že by niektorí poslanci chodili do národnej rady ozbrojení,“ reagoval šéf rezortu vnútra s tým, že poslanci by mali byť dostatočne inteligentní a nechodiť do parlamentu so zbraňou.

Súhlasí s kontrolou poslancov, parlamentnú stráž nevylúčil

Mikulec zároveň súhlasí s možnosťou, aby polícia pri vstupe do NR SR kontrolovala aj poslancov.

Nevylúčil ani zavedenie takzvanej parlamentnej stráže. Zdôraznil, že zákon by musel definovať, kto by bol za to zodpovedný.

Myslí si, že sa debata o tejto téme ešte prehĺbi. „Minimálne by som sa pridal k tomu, aby boli poslanci kontrolovaní, aby nedošlo k takým situáciám ako teraz,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko