Na hlavný obsah

Mnohé kultúrne pamiatky na Slovensku sa na protest proti novému zákonu ponorili do tmy

Svetlá zhaslo viac ako 70 pamiatok.

Mnohé kultúrne pamiatky na Slovensku sa na protest proti novému zákonu ponorili do tmy
Na snímke neosvetlený Dóm sv. Alžbety v Košiciach na protest proti návrhu, podľa ktorého sa majú z pamiatkových úradov stať stavebné. Foto: TASR

Mnohé ikonické kultúrne pamiatky vrátane tých, ktoré sú na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, v utorok (15. 2.) od 19.00 h zhasli svetlá alebo vyvesili čiernu vlajku. Urobili tak na protest proti novému návrhu zákona, ktorý by zmenil pamiatkové úrady na špeciálne stavebné úrady.

K iniciatíve sa tak pripojili napríklad Dóm svätého Martina v Bratislave, Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Oravský hrad, Kalvária v Banskej Štiavnici, Spišský hrad a ďalších viac ako 70 pamiatok.

Organizácia Čierne diery hovorí, že prijatie nového zákona môže paralyzovať ochranu pamiatok po celom Slovensku. Pamiatkari sa sťažujú, že k tvorbe zákona neprizvali odborníkov. Vecné pripomienky, ktoré adresovali zákonodarcom, tiež nezobrali do úvahy.

„Je to naozaj ojedinelé a priam výnimočné, že sa verejnosť, mnohé kultúrne a pamäťové inštitúcie a aktivisti takto spoločne a otvorene postavili za náš úrad. Napriek tomu, že systém má svoje muchy a nedostatky, nový zákon skutočne ohrozuje zmysluplnú pamiatkovú starostlivosť na Slovensku a môže spôsobiť jej úplnú demontáž,“ uviedol jeden z pamiatkarov.

„Nový zákon je veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú a majú venovať,“ píšu Čierne diery pričom tvrdia, že nový systém zahltí odborníčky a odborníkov novou byrokraciou a ďalšími povinnosťami mimo ich záber.

Ministerstvo kultúry na protest reagovalo tým, že sa tento týždeň jeho zástupcovia stretnú s predstaviteľmi PÚ i KPÚ a budú s nimi o zmenách diskutovať. Rezort deklaruje, že veľkú väčšinu pripomienok PÚ spracovalo a presadzovalo v procese tvorby zákona.

Navrhovaná reforma má podľa ministerstva priniesť transparentnejšie procesy a posilniť kompetencie pamiatkarov v rozhodovacom procese. Novela, ako tvrdí, počíta aj so zvýšením kapacít zamestnancov a potrebných finančných prostriedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko