Na hlavný obsah

Mohla by nevhodné správanie poslancov zastaviť parlamentná stráž? Názory sú rôzne

Časť poslancov by jej zavedenie privítala.

Osočovanie, nadávky či fyzické útoky. Pre arogantné správanie niektorých poslancov Boris Kollár (Sme rodina), predseda Národnej rady SR, otvoril otázku parlamentnej stráže.

Časť poslancov by jej zavedenie privítala. Ďalší hovoria o zlyhaní šéfa parlamentu a pošliapaní demokratických princípov.

Aj v minulosti došlo v rokovacej sále k viacerým incidentom, po ktorých predsedovia uvažovali o zavedení parlamentnej stráže. Napríklad Igor Matovič vysypal na Martina Poliačika injekčné striekačky, celú noc čítal spis Gorila, alebo časť poslancov niekoľko dní okupovala rečnícky pult.

„Budeme pripravovať rozšírenie rokovacieho poriadku, kde zavedieme parlamentnú stráž, aby sme v budúcnosti takýchto nespratníkov mohli fyzicky vykázať,“ vyhlásil Kollár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„O tomto bude ešte samozrejme rokovanie na poslaneckom klube. Môj osobný názor je, že to nie je potrebné,“ vyhlásila Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu strany SaS.

ĽSNS, ktorej poslanci narúšali priebeh mimoriadnej schôdze, považujú zavedenie parlamentnej stráže za neprijateľné.

Druhá časť opozície súhlasí s koalíciou, že aj obštrukcie v pléne by mali mať pravidlá. Zavedenie parlamentnej stráže však nepovažuje za správne riešenie.

„Bude tam ešte väčší humbuk a ešte väčšie bitky v parlamente, ktorým sme sa doteraz vyvarovali,“ myslí si Peter Pellegrini poslanec NR SR a predseda strany Hlas-SD.

Aj politológ považuje zavedenie parlamentnej stráže za kontraproduktívne.

„Viem si predstaviť, ako by to pomohlo tým politikom, alebo tým stranám, ktorých by parlamentná stráž odviedla násilím, pretože nepredpokladám, že takí ľudia ako Marian Kotleba, by sa nechali odviesť z rokovacej sály len tak,“ hovorí politológ Radoslav Štefančík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko