Na hlavný obsah

Muža, ktorý pomáhal atentátnikom, odsúdili v Rusku na doživotie

Súd vyhovel aj žalobe moskovského metra.

Vojenský súd v Rusku v piatok (4. 2.) odsúdil na doživotie Magomeda Nurova, ktorého obžalovali z napomáhania strojcom atentátov v moskovskom metre v roku 2010. Útoky samovražedných atentátnikov v dvoch staniciach si vtedy vyžiadali 41 mŕtvych a deväť desiatok. O doživotie žiadala prokuratúra.

Súd tiež plne vyhovel občianskej žalobe moskovského metra, ktorá žiadala od Nurova 17 miliónov rubľov ako odškodné za zničené vagóny a opravu staníc, uviedla agentúra RIA Novosti.

Obhajoba trvala na tom, že Nurova doviedol na zločineckú dráhu organizátor útokov a žiadala o najnižší možný trest.

Nurov je zrejme jediný zo strojcov atentátov, ktorý je doteraz nažive, poznamenala ruská redakcia BBC. Nurov, zadržaný na jar 2019, počas vyšetrovania svoju vinu nepopieral, ale už pri pojednávaní súdu o uvalení väzby pôsobil zmätene a nebol schopný si ani spomenúť, koľko má detí – podľa obhajcu osem. Súdny proces začal vlani na jeseň.

Nurov bol podľa vyšetrovateľov členom skupiny severokaukazských teroristov, ktorá spáchala atentáty. V skupine plnil úlohu spojky – svojím autom prevážal členov na schôdzky, kde sa plánovali atentáty, poskytol úkryt strojcovi útokov Gusenovi Magomedovovi, ktorého zaviezol do dagestánskych lesov k povstalcom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet