Na hlavný obsah

Na more vyplávala expedícia pátrajúca po jednom z najslávnejších vrakov lode

Loď Endurance leží v hĺbke zhruba 3 000 metrov.

Na more vyplávala expedícia pátrajúca po jednom z najslávnejších vrakov lode
Shackletonova loď Endurance vyplávala z prístavu na ostrove Južná Georgia 5. decembra 1914. Foto: olejomaľba od maliara Georgea Cummingsa

Z Juhoafrickej republiky v sobotu (5. 2.) na palube ľadoborca vyplávala k Antarktíde tím odborníkov, ktorý bude vo Weddellovom mori pátrať po vraku lode Endurance zo známej expedície Ernesta Shackletona. Napísal to denník The New York Times.

Expedícia nazvaná Endurance22 sa pokúsi dosiahnuť to, čo sa zatiaľ pri žiadnom z predchádzajúcich pokusov nepodarilo, a to prekonať nepriaznivé podmienky a pomocou dvoch diaľkovo ovládaných miniponoriek nasnímať jeden z najslávnejších vrakov sveta, ktorý sa potopil v roku 1915. 

Na palube ľadoborca Agulhas II bude 46 členov posádky a tím 64 expertov, medzi ktorými sú technici, polárni vedci, meteorológovia, archeológovia a historici. Plavba z Kapského Mesta dlhá skoro 6 000 kilometrov by im mala trvať zhruba 35 až 45 dní.

Dobrodruh Ernest Shackleton.
Dobrodruh Ernest Shackleton.Foto: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA
Foto: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA

Brit Shackleton chcel pred prvou svetovou vojnou uskutočniť prechod Antarktídy, jeho loď ale začiatkom roku 1915 zamrzla v ľade a neskôr sa potopila. Hoci Shackletonova misia skončila neúspechom, stala sa legendou vďaka tomu, že všetci členovia expedície desaťmesačné dobrodružstvo v drsných podmienkach nakoniec prežili.

Obťažné podmienky pátrania

„Je to ten najnedostupnejší vrak všetkých čias. A toto je vďaka tomu to najveľkolepejšie pátranie po vraku v dejinách,“ domnieva sa podmorský archeológ Mensun Bound, ktorý vedie vedecký tím.

Šéfom expedície, ktorú financuje charitatívna organizácia Falklands Maritime Heritage Trust, je John Shears. Ten bol v roku 2019 pri predchádzajúcom neúspešnom pokuse vrak pri Antarktída lokalizovať.

Loď Endurance leží na morskom dne v hĺbke asi 3 000 metrov a odborníci presne vedia, kde hľadať, pretože členovia Shackletonovej expedície miesto potopenia presne zamerali.

Shackletonova loď Endurance uviazla v ľade počas expedícia na Antarktídu.
Shackletonova loď Endurance uviazla v ľade počas expedícia na Antarktídu.Foto: ČTK/PA
Foto: ČTK/PA

Oveľa zložitejšie je poradiť si s podmienkami na mieste, kde sa pohybujú obrie ľadové kryhy. Dôležitá je aj technika, pretože pred tromi rokmi pokus o nájdenie vraku stroskotal, keď experti stratili kontakt s ponorným plavidlom.

Shears dúfa, že tentoraz sa s pomocou iného typu ponoriek podarí vrak zachytiť na videozáznam a vytvoriť aj detailné 3D skeny. Žiadne artefakty z potopenej lode sa nedostanú nad hladinu, podľa medzinárodnej zmluvy o Antarktíde je Shackletonova loď pamiatkou, ktorú nikto nesmie narušiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet